ua en ru

Терміни будівництва злітної смуги в одеському аеропорту будуть дотримані, - експерт

Терміни будівництва злітної смуги в одеському аеропорту будуть дотримані, - експерт Фото: новий одеський аеропорт (з відкритих джерел)

Експерт упевнений, що доручення Порошенка про терміни будівництва злітної смуги буде виконане

Доручення президента щодо реконструкції злітно-посадкової смуги в одеському аеропорту буде виконано в затверджені терміни. Таку думку висловив економічний експерт, генеральний директор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Браїловський.

"Відсутні сумніви з тієї причини, що в спеціальному інфраструктурному фонді на розвиток українських аеропортів є достатня кількість коштів. Зокрема, на будівництво нової злітно-посадкової смуги з усіма інфраструктурними об'єктами одеського аеропорту закладено близько 2 млрд грн. До кінця поточного року планується виділити 500 млн грн. Інша частина коштів повинна надійти в наступному і 2019 роках. За дорученням Петра Порошенка, нова смуга повинна бути введена в експлуатацію через двадцять шість місяців. Проте терміни реального будівництва можуть бути скорочені і до 18 місяців. Це більш ніж знаменна подія для Одеського регіону і України в цілому", - говорить Браїлівський.

За його словами, з моменту початку робіт інтерес у провідних європейських і світових авіаперевізників до одеського аеропорту суттєво зросте. Цьому сприятиме і факт того, що реалізація проекту перебуває під особистим контролем Петра Порошенка, впевнений експерт.

"Підкреслю, що зацікавленість повітряними воротами Південної Пальміри дуже висока серед найбільших міжнародних авіаперевізників. Єдиним чинником, який їх зараз стримує від початку польотів, є застаріла злітно-посадкова смуга, яка не дозволяє приймати широкофюзеляжні пасажирські та вантажні далекомагістральні літаки. Як тільки почнеться процес будівництва, який проходитиме під особистим контролем Президента України, в одеський аеропорт почнуть заходити нові перевізники, що безпосередньо позитивно вплине на зростання пасажиропотоку та обсягу перевезених вантажів", - говорить Браїлівський.

Відзначимо, раніше президент дав доручення Кабінету міністрів і профільним державним відомствам побудувати нову злітно-посадкову смугу в одеському аеропорту до кінця 2019 року. Повідомлялося, що перші 500 млн гривень будуть виділені вже до кінця поточного року.

Як відомо, 8 вересня 2017 року, на місці будівництва нової злітно-посадкової смуги, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман та голова Одеської ОДА Максим Степанов заклали символічну капсулу з посланням для наступних поколінь.

Довжина смуги складе 2800 метрів. ЗПС буде включати комплекс рульових доріжок і обладнання, що забезпечує заходження на посадку по категорії III-а (ІКАО). Під будівництво виділена земельна ділянка, отримано висновок експертизи проектно-кошторисної документації, затверджено титул будови. Несуча здатність нової смуги буде вдвічі більшою за діючу (класифікаційне число здатності покриття (PCN) нової смуги – 64 проти 35 існуючої).