ua en ru

Термін заміни комуністичних назв в Україні спливає сьогодні

Термін заміни комуністичних назв в Україні спливає сьогодні Фото: комунізм

До 21 лютого рішення по цих назвах має ухвалити Верховна Рада

Термін, коли громадяни мали визначитися з заміною комуністичних назв в рамках декомунізації в Україні спливає сьогодні, 21 листопада 2015 року. Відповідні рамки регламентуються Законом України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", який набув чинності 21 травня 2015 року.

Як йдеться у законі, громадяни України мали у шестимісячний строк (до 21 листопада 2015 року) визначитися з перейменуванням комуністичних назв шляхом громадських слухань.

"Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським, районним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом в установленому порядку провести громадські слухання та подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо перейменування населених пунктів, районів та областей, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму", - йдеться у тексті документу.

Наступним кроком на шляху до зміни комуністичних назв є ухвала Верховної Ради України цих змін. На цей процес Раді відведено строк у три місяці - до 21 лютого 2016 року.

Верховна Рада України у тримісячний строк ...приймає рішення про перейменування населених пунктів та районів, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, з урахуванням пропозицій, поданих Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, та рекомендацій Українського інституту національної пам'яті", - йдеться у тексті закону.

Разом з тим, у разі якщо протягом відведеного для громадян строку, пропозиції щодо перейменування населених пунктів та районів, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, не були подані до Верховної Ради України, відповідне рішення про перейменування таких населених пунктів та районів приймається Верховною Радою України на підставі рекомендацій Українського інституту національної пам'яті.

Нагадаємо, 15 травня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав пакет законів про декомунізацію.