ua en ru

Комітет Ради заслухає звіт ГПУ щодо зняття санкцій з Колобова і Клюєва

Комітет Ради заслухає звіт ГПУ щодо зняття санкцій з Колобова і Клюєва Фото: Сергій Клюєв (wikipedia.org/Вадим Чуприна)

ГПУ має надати ЄС інформацію щодо кримінальних переслідувань високопосадовців часів Януковича до 6 березня

У середу, 28 лютого, комітет Верховної ради у закордонних справах заслухає звіт правоохоронних органів, зокрема Генеральної прокуратури України (ГПУ), щодо виключення з санкційних списків Європейського союзу народного депутата Сергія Клюєва та міністра фінансів часів екс-президента Віктора Януковича Юрія Колобова. Про це заявила голова комітету, народний депутат Ганна Гопко, передає кореспондент РБК-Україна.

Заяву Гопко озвучила у понеділок, 26 лютого, на погоджувальній раді керівників фракцій і голів комітетів Ради.

"У середу на окремому засіданні комітету ми хочемо розглянути і заслухати правоохоронні органи, особливо ГПУ, щодо ситуації зі зняттям санкцій з Колобова і Клюєва", - заявила Гопко.

Нардеп нагадала, що ГПУ має надати європейським партнерам інформацію щодо кримінальних переслідувань високопосадовців часів Януковича до 6 березня. Це необхідно для продовження санкцій проти колишніх чиновників.

Нагадаємо, нещодавно заступник генерального прокурора України Євген Єнін заявив, що прокуратура розраховує на прийняття в першій декаді березня рішення Ради Європейського союзу (ЄС) про продовження санкцій за списком колишніх високопоставлених чиновників України. Однак, прокуратура близька до скасування необхідності санкцій. Як пояснив Єнін, природа санкцій полягає в їх допоміжній ролі, і вони не можуть тривати в часі нескінченно.

Раніше стало відомо, що Європейський союз може виключити з списку санкцій соратників колишнього президента України Віктора Януковича: колишнього міністра юстиції України Олену Лукаш і бізнесмена Сергія Клюєва. Незадовго після цього Суд ЄС скасував рішення Ради ЄС про санкції, які були накладені на українського депутата Сергія Клюєва в березні 2017 року.

Згодом Печерський районний суд Києва за клопотанням Генеральної прокуратури звільнив від кримінальної відповідальності екс-міністра фінансів Юрія Колобова у зв'язку із закінченням строків давності.