ua en ru

S&P: Середній індекс інформпрозорості 30 найбільших банків України в 2010 р. знизився на 6,1 п.п. - до 42,7%

Середній індекс інформаційної прозорості 30 найбільших банків України в 2010 р. знизився на 6,1 п.п., до 42,7%, в порівнянні з аналогічним показником минулого року. Такі результати дослідження інформаційної прозорості банків України в 2010 р., проведеної міжнародним рейтинговим агентством Standard & Poor's, Агентством фінансових ініціатив та Проектом USAID "Розвиток ринків капіталу", передає кореспондент РБК-Україна.
"З 28 банків, представлених у звітах за минулий рік, тільки 8 показали найкращу прозорість, в той час як 20 банків показали слабкі результати. Із 30 банків тільки 10 опублікували свої річні звіти, в яких підтвердилася тенденція до зниження цього показника, яка почалася в 2008 р.", - говориться в дослідженні.
"Банки однозначно знижують показники прозорості і розкриття інформації", - відзначив незалежний банківський експерт і один з коментаторів результатів дослідження Олексій Куценко.
Дослідження інформаційної прозорості банків України в 2010 р. охоплює 30 найбільших українських банків і присвячене оцінці рівня розкриття інформації українськими банками. Оцінка проводилася відповідно до міжнародної практики розкриття інформації, яка потрібна інвестиційній спільноті.
У трійці лідерів порівняно з 2009 р. відбулися суттєві зміни. Другий рік поспіль найбільш прозорим визнається VAB банк з результатом 65,1%, хоча його показники впали на 6,4 п.п., на 2-ге місце вийшов ПУМБ з результатом 60,9% (+5 п.п.), 3-те місце посів "Приватбанк" з 60,3% (- 1 п.п.). Два банки, які торік обіймали 2-гу і 3-тю позицію рейтинга - "Форум" і "Укргазбанк" цього року не потрапили навіть до десятки найпрозоріших.