ua en ru

Порівняння дитячих сумішей - як зробити правильний вибір

Порівняння дитячих сумішей - як зробити правильний вибір

Дитячі суміші - харчування, ретельно розроблене з урахуванням потреб організму дитини. Ці продукти можуть допомогти в підгодівлі малюка, а часом вони стають єдиною альтернативою грудного вигодовування. Але як розібратися в їх різноманітті?

Формула харчування

Якщо прийшов час прикорму або треба було штучне вигодовування, дитячі суміші стають найважливішим продуктом. Сьогодні існує багато різновидів харчування для новонароджених і малюків старше. Вибрати з них найкращий варіант - не найпростіша, але вкрай важливе завдання. Харчування дитини безпосередньо впливає на його самопочуття. Але головне - це основа його майбутнього стану здоров'я.

На жаль, не існує універсальної суміші, яка підходила б для всіх діток. Кожна дитина потребує індивідуального підходу до підбору харчування. Тому немає великого сенсу спиратися на поради та відгуки інших мам. Допомогти у виборі може хіба що педіатр, що спостерігає малюка.

Вибір дитячих сумішей за складом і властивостями

Бренд і вартість - суттєві, але не основні чинники вибору дитячого харчування. Що стосується ціни, однозначного рішення бути не може. Є думка, що більш дорогий продукт за замовчуванням буде більш якісним. З іншого боку, є чимало прикладів, коли малюкам краще підходило бюджетне харчування вітчизняних виробників. Не варто забувати і про те, що цей продукт доведеться купувати регулярно, і у батьків повинна бути така можливість.

У будь-якому випадку, при підборі правильного харчування варто розглядати дитячі суміші надійних виробників. Наприклад, популярна продукція таких європейських марок, як Nutrilon, Humana, Nestle Nan, Hipp, Friso, Similac. Багатьом дітям підходять вітчизняні "Малятко" і "Дитина", а також білоруський "Беллакт".

Набагато важливіше розібратися з видами харчування. По-перше, для кожного віку необхідний особливий склад. Найвищі вимоги пред'являються до продуктів для новонароджених. Насправді, від 0 до 6 місяців єдина відповідна їжа для малюка - це грудне молоко. Склад, температура, консистенція маминого молочка - все це найкращим чином підходить для шлунково-кишкового тракту малюка. Тому всі виробники прагнуть, щоб штучне харчування максимально наближалося до натуральних властивостей.

Звичайно, створити складу, ідентичний грудного молока, просто неможливо. Але кращі дитячі суміші містять повний набір поживних речовин, вітамінів, мікроелементів, необхідних немовляті. Формула може збагачуватися додатковими компонентами. Наприклад, амінокислотами, які необхідні для розвитку дитини, а надходять тільки з їжею. А також пребіотики і пробіотики, які важливі для нормального формування кишкової мікрофлори. Для кращого засвоєння до складу входять білки молочної сироватки. Такі продукти називають адаптованими або стартовими.

Коли дитина росте, його потреби змінюються. Після 4-6 місяців у раціон малят можуть входити менш адаптовані або частково адаптовані продукти. У них більше білка, вони відрізняються по складу і харчової цінності. Їх також називають "наступними"

Розрізнити формули, призначені для різного віку, дуже просто. Адаптоване штучне харчування для новонароджених зазвичай позначають цифрою 1. Продукти, розраховані на діток від 6 місяців - цифрою 2. Харчування з цифрою 3 - це вибір для малюків віком 12-18 місяців.

Харчування для малюків буває рідким або сухим, яке потрібно розбавляти водою або заварювати. У магазинах найбільше сухих порошкових сумішей, придатних для тривалого зберігання. Рідкі зазвичай продаються невеликими обсягами. Вони особливо зручні в дорозі або в "польових" умовах, де складно возитися зі змішуванням порошку. Але з тим же успіхом їх можна використовувати для щоденного годування.

Порівняння дитячих сумішей - як зробити правильний вибір

Коров'яче молоко - просто і смачно

Харчування на основі коров'ячого молока є в асортименті всіх виробників. Звичайно, у адаптованих формулах молоко повністю перероблено, щоб малюк зміг його засвоїти. До їх складу входять сироваткові білки і основний білок казеїн. Зменшено кількість молочного жиру, зате додані рослинні олії. В якості вуглеводів виступає лактоза, а іноді - декстринмальтоза.

Стандартні формули на коров'ячому молоці підходять здоровим дітям. Звичайно, для підбору оптимального складу варто порадитися з лікарем. А якщо у малюка є якісь проблеми з травленням - потрібно підібрати оптимізований склад. Наприклад, якщо з'явилася схильність до діатезу - потрібні гіпоалергенні продукти. Існують склади без глютену або лактози, для дітей, яким протипоказані такі речовини.

Окрема категорія - харчування, яке використовується в лікувальних або профілактичних цілях. Існують формули, спеціально розроблені для недоношених малюків. Є суміші, які допомагають при запорах, кольках або частому відрижці. До лікувальних продуктів належать і кисломолочні, які допомагають при проблемах з кишечником.

Одним із самих спірних компонентів залишається пальмова олія. З одного боку, пальмітинова кислота міститься в грудному молоці і корисна для дитини. Але деякі малюки краще засвоюють продукти, де міститься пальмова олія. Тому деякі виробники пропонують харчування без пальмової олії. А інші збагачують його бета-пальмитатом, який краще підходить для засвоєння.

Дитячі суміші на козячому молоці

Таке харчування підходить як здоровим дітям, так і дітям з алергією на коров'яче молоко. Суміш з козячим молоком легше перетравлюється, трохи менше дратуючи дитячий шлунок. Основний мінус цих продуктів - менший асортимент і висока ціна.

На нашому ринку найчастіше зустрічається харчування з козячим молоком від Kabrita і Ненні. Обидві ці марки пропонують стартові і наступні продукти для різного віку. У їх складі є пробіотики та пребіотики, які сприяють розвитку імунітету і гарної роботи кишечника.

Порівняння дитячих сумішей - як зробити правильний вибір

у підсумку

Найкраща суміш - та, яка підходить дитині. Іноді здорові малюки без проблем звикають до першого обраного харчування. А часом доводиться перебирати продукцію різних видів і марок, щоб знайти оптимальне рішення. У будь-якому випадку першим етапом вибору повинна бути консультація з педіатром. Він зможе порадити потрібне харчування, виходячи зі стану здоров'я малюка, його схильностей та інших факторів.

найширший вибір дитячого харчування представлений в інтернет-магазині "Розетка". Тут є продукція багатьох відомих марок, призначена для повсякденного або лікувального вживання.