ua en ru

Spyker Cars планує повернути Saab до прибутковості до 2012 р.

Нідерландський виробник суперкарів Spyker Cars NV планує повернути автомобільний бренд Saab до прибутковості до 2012 р. Як мовиться в прес-релізі Spyker Cars, для цього потрібно буде інвестувати в Saab близько 1 млрд дол., з яких частину коштів надасть колишній власник марки, - найбільшого американського виробника автомобілів General Motors Corp. (GM). Значна частина цих інвестицій буде забезпечена за рахунок кредиту у розмірі 400 млн євро від Європейського інвестиційного банку (EIB).

Spyker Cars розраховує довести об'єм виробництва автомобілів Saab до докризового рівня 100-125 тис. автомобілів в рік і зосередитися на виробництві невеликої кількості моделей.

Нагадаємо, що GM розраховує завершити операцію з продажу Saab до середини лютого поточного року. Виходячи з умов угоди, до кінця зими після проведення ребрендінга шведського виробника буде створена нова компанія Saab Spyker Automobiles. Згідно умовам операції, сума покупки Saab складе 74 млн дол. Крім того, голландська компанія викупить акції Saab на суму 326 млн дол. Також однією з умов операції стала згода EIB виділити SAAB кредит у розмірі 400 млн євро під госгарантії шведського уряду.

Spyker Cars розробляє, виробляє і реалізує елітні спорткари, зокрема моделі C8 Aileron і D8. Минулого року Spyker випустила 43 автомобілі. У першій половині 2009 р. Spyker Cars реалізувала 23 автомобілі і зафіксувала чистий збиток у розмірі 8,7 млн євро. Позаминулий рік компанія також закінчила із збитком.

Saab був створений як підрозділ шведської авіабудівної Svenska Aeroplan AB в 1937 р. Після Другої світової війни завод перейшов на випуск автомобільної продукції. GM став повноправним його власником в 2000 р. Зіткнувшись з нинішньою фінансовою кризою, GM почав процес позбавлення від своїх збиткових підрозділів, одним з яких був Saab. Покупця на відомий шведський бренд шукали з січня 2009 р., проте пошуки закінчилися безрезультатно, якщо не рахувати продажу деяких технологій Saab китайською Beijing Automotive Industry Holdings Co. Ltd. (BAIC). У 2008г. Saab показав збитки в 3 млрд шведських крон (410 млн дол.), компанія не виходила на прибуток з 2001 р.