ua en ru

Супутник зв'язку "Експрес-АМ4" не вийшов на задану орбіту

Найпотужніший супутник зв'язку в Європі «Експрес-АМ4», запущений сьогодні о 00:25 за київським часом з космодрому Байконур, не вийшов на задану геостаціонарну орбіту. Після четвертого включення розгінного блоку з борту припинилася телеметрія, і зв'язок з ним був втрачений, повідомили у Федеральному космічному агентстві (Роскосмос).
Фахівці Роскосмоса з'ясовують координати супутника. Апарат, призначений для надання пакета мультисервісних послуг (цифрове телерадіомовлення, телефонія, відеоконференцзв'язок, передача даних, доступ до Інтернету) і створення мереж зв'язку на основі технологій VSAT, є найбільшим з сімейства супутників «Експрес».
У МНС Казахстану повідомили, що запуск ракети пройшов по штатній програмі. Для ліквідації можливих наслідків, пов'язаних із запуском, з 00:25 до 3:25 (за київським часом) перебували в режимі підвищеної готовності аварійно-рятувальні сили та засоби департаментів з НС Карагандинської, Кизилординська, Павлодарської і Східно-Казахстанської областей МНС Казахстану.
Через деякий час з супутника перестала надходити телеметрична інформація. За однією з версій можливою причиною є невихід апарату на орбіту.
КА «Експрес-АМ4» - найбільший із сімейства супутників «Експрес», спроектований і виготовлений європейською компанією EADS Astrium спільно з ГКНПЦ ім.Хрунічева на замовлення ФГУП "Космічна зв'язок». Маса супутника - 5,755 кг, передбачуваний термін служби на орбіті - 15 років.
Очікувалося, що апарат буде працювати на геостаціонарній орбіті в позиції 80 градусів східної довготи. Дванадцять антен супутника забезпечать охоплення зони обслуговування над РФ і країнами СНД, а керовані антени можуть бути використані для послуг зв'язку з будь-якої точки в межах видимості апарату.