ua en ru

Попит на нафту в 2014 р. виросте на 1,3%, - МЕА

Зростання поставок нафти випереджатиме зростання попиту наступного року, оскільки виробництво нафти за межами ОПЕК ростиме найшвидшими темпами за останніх 20 років. Про це свідчить прогноз Міжнародного енергетичного агентства.

Зростання поставок нафти випереджатиме зростання попиту наступного року, оскільки виробництво нафти за межами ОПЕК ростиме найшвидшими темпами за останніх 20 років. Про це свідчить прогноз Міжнародного енергетичного агентства, передає телеканал "Росія 24".

Світове споживання, як очікуються в МЕА, виросте на 1,2 млн баррелів в добу наступного року в порівнянні із зростанням на 930 тис. в 2013 р.

Постачання з країн, що не входять в Організацію країн-експортерів нафти, виростуть на 1,3 млн баррелів у добу на тлі різкого зростання виробництва в Північній Америці і скорочення потреби в нафті ОПЕК. Показник досягне 55,9 млн баррелів, при цьому в Північній Америці він виросте на 1 млн баррелів, а зростання в Бразилії, Казахстані і Південному Судані дозволить компенсувати скорочення в країнах ОПЕК.

Читайте також: Нафтовидобуток у світі в червні 2013 р. скоротився на 300 тис. бар. - до 91,2 млн бар./день, - МЕА

Експерти відзначають, що такий прогноз повинен дати "бикам" деякі причини для неспокою. Нафта марки Brent цього року може втратити близько 2%.

Зростання попиту обмежене у зв'язку з економічною стагнацією в Європі, уповільненням експансії Китаю і загрозою для відновлення економіки США. При цьому залежність від нафти ОПЕК скорочується у зв'язку з розповсюдженням нових технологій буріння, які дозволяють США і Канаді розробляти сланцеві родовища.

Читайте також: Частка ОПЕК на світовому ринку в 2014 р. знизиться на користь сланцевої нафти

У 2014 р., як чекають в МЕА, світовий попит в середньому складе 92 млн баррелів у добу, тобто виросте на 1,2 млн, або 1,3%, в порівнянні з поточним роком.

У агентстві додали, що поки прогноз не враховує зниження прогнозу Міжнародного валютного фонду по зростанню економіки. МВФ чекає зростання світової економіки цього року на рівні 3,1%, а не 3,3%.

Попит в поточному році виросте на 220 тис. баррелів у добу по порівнянню минулим прогнозом, або на 930 тис. баррелів (1%) в порівнянні з минулим роком, і складе 90,77 млн баррелів.

Очікується також зниження попиту на нафту ОПЕК до 29,4 млн баррелів у добу. Проблеми в Лівіїі, Нігерії і Іраку скоротили загальне виробництво ОПЕК на 370 тис. баррелів минулого місяця.