ua en ru

Попит Китаю на нафту в червні 2013 р. виріс на 11,7% - до 9,99 млн бар./доба

Згідно з останнім звітом інформаційно-аналітичного агентства Platts попит Китаю на нафту в червні виріс до рекордних значень у 9,99 млн бар. на день. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

За даними Platts, показники за червень цього року перевищили минулорічні показники за аналогічний період на 11,7%. При цьому був також побитий колишній рекорд в обсягах попиту на нафту з боку Китаю в 9,8 млн бар., зафіксований у вересні минулого року. Причиною такого різкого зростання попиту на нафту стали нові паливні стандарти, які спровокували збільшення попиту на позашляховики.

Уряд представив нові стандарти в березні, для того щоб впоратися зі смогом у великих містах Китаю. Правила повинні зробити автомобілі більш економічними, але найцікавіше полягає в тому, що нові правила пом'якшують стандарти для більш важких автомобілів, таких як позашляховики, і дають автовиробникам стимули для створення неекономічних автомобілів.

Аналітик Bernstein Research Нейл Беверидж вважає, що така тенденція робить значний вплив на обсяг світового попиту на нафту.

На його думку, частка позашляховиків виросте з 15% до 22% в Китаї до 2020 р. Це означає більший попит на нафту, що дозволить частково компенсувати уповільнення зростання економіки. У Bernstein Research зазначають, що до 2020 р. більше 50% від потреби в нафти в Китаї буде припадати на транспортний сектор в порівнянні з показником в 30% десять років тому.