ua en ru

Спортсмен з Ефіопії встановив новий рекорд траси на сьомому Київському напівмарафоні

Спортсмен з Ефіопії встановив новий рекорд траси на сьомому Київському напівмарафоні

9 квітня в українській столиці відбувся великий біговій свято - щорічний Київський напівмарафон Nova Poshta Kyiv Half Marathon 2017. 9000 учасників з 43 країн пробігли мальовничими вулицями Києва.

З перших кілометрів напівмарафону сформувалася група лідерів, в якому задавали темп ефіоп Анбеса Ленч, кенієць Бивот Вікліф, поляк Шимон Кулька і українські бігуни - Роман Романенко та Ігор Порозов. Приблизно на середині дистанції Бивот відчув спазм в нозі, після чого змушений був знизити темп і вибув з боротьби за перемогу. Темповая робота в провідній групі тривала до 12 кілометра, після чого Анбеса почав піднімати темп. Останні кілометри ефіоп біг швидше, ніж 3 хвилин на км. Найдовше з фаворитом протримався українець Романенко, який фінішував третім у абсолюті з часом 1: 05.39. Поляк фінішував другим з часом 1: 05,25, а абсолютним переможцем Nova Poshta Kyiv Half Marathon 2017 став Анбеса Ленч. Спортсмен з Ефіопії встановив новий рекорд київської траси (1: 03.56), поліпшивши попередній на 45 секунд.

"Я відчуваю себе дуже щасливим. Не можу сказати, що забіг був легким, погода, по-моєму, трохи прохолодна і вітряна. Взагалі, все пройшло чудово. Особливо сили протягом дистанції я не розподіляв, а просто біг в одному темпі. Напівмарафон - не єдина відстань, яку я можу бігти - як правило, беру участь у забігах різної довжини. Сьогодні підтримувала мене подруга, яка також брала участь в забігу разом зі мною", - поділився враженнями після забігу переможець.

Серед жінок першою фінішувала з часом 1:13:58 спортсменка з Ефіопії Бэйене Белайнеш. Новий рекорд траси вона так і не встановила, подолавши дистанцію на 3 секунди довше попереднього рекорду, який був встановлений українкою Ганною Носенко в минулому році. На цей раз Ганна вийшла на старт, проте зійшла з дистанції через травмування. Другою фінішувала серед жінок львів'янка Софія Яремчук з часом 1:15:04.

Спортсмен з Ефіопії встановив новий рекорд траси на сьомому Київському напівмарафоні

Роман Романенко та Софія Яремчук не змогли побороти африканських спортсменів, однак отримали першість серед учасників Чемпіонату України, який вперше проходив в рамках Nova Poshta Kyiv Half Marathon.

9 квітня лідери забігу гідно розділили між собою призовий фонд змагання в розмірі 146 000 грн. Абсолютні переможці, ефіопські атлети отримали по 25 000 гривень. Участь іноземних елітних спортсменів у змаганні - одна з головних вимог, яке необхідно виконати організаторам для отримання Bronze Label від IAAF.

"У цьому році ми підвищуємо статус Nova Poshta Kyiv Half Marathon 2017. 9 квітня на заході були присутні офіційні представники міжнародної організації IAAF, які дадуть оцінку цій події. Якщо ми виконаємо всі нормативи, відбудеться сертифікація, і нам нададуть бронзовий статус. Зазначу, що в Україні ще немає ні однієї біговій гонки, яка має Bronze Label від IAAF. Ми прагнемо до високого рівня в організації заходу, наш орієнтир - Празький, Берлінський, Бостонський марафони", - розповів генеральний менеджер Run Ukraine Дмитро Черницький.