ua en ru

Спірні питання внутрішньої торгівлі врегулюють шляхом внесення змін до чинного законодавства

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) з Радою підприємців при Кабміні та комітетом Верховної Ради з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики підготували проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання внутрішньої торгівлі». Документ спрямований на узгодження центральним органам виконавчої влади та громадським організаціям. Текст законопроекту, пояснювальна записка та аналіз регуляторного впливу опубліковані на сайті МЕРТ в розділі «Обговорення проектів документів», а також урядовому сайті «Громадянське суспільство і влада» в розділі «Консультації з громадськістю».

Глава МЕРТ Ігор Прасолов, виступаючи на засіданні профільного комітету ВР «Внутрішня торгівля та її нормативно-правове забезпечення», підкреслив, що проблемні питання організації внутрішньої торгівлі можуть бути вирішені шляхом внесення змін в існуючу нормативну базу. «Дуже хотілося б у процесі дискусії вийти на спільну позицію всіх трьох груп інтересів - споживачів, виробників, і торговельних мереж про те, яким шляхом краще йти», - сказав Прасолов.

Він звернув увагу на диспропорції у сфері торгівлі, які гальмують розвиток внутрішнього ринку і порушують права та інтереси як покупців, так і виробників, а також продавців.

Прийняття документа врегулює взаємовідносини між товаровиробниками та представниками сфери внутрішньої торгівлі, дозволить планувати розміщення об'єктів торгівлі та здійснювати їх облік, сприятиме розвитку малого та середнього бізнесу.

Раніше планувалося прийняти окремий закон «Про внутрішню торгівлю», однак, ця ідея довгий час не знаходила підтримки серед представників бізнесу.