ua en ru

Суперечка навколо Гібралтара: Великобританія має намір судитися з Іспанією

Уряд Великобританії направив офіційне попередження іспанській владі щодо свого наміру добитися в судовому порядку ослаблення прикордонного контролю з боку Іспанії в районі Гібралтара. Спостерігачі називають такий крок Лондона відносно свого європейського союзника "безпрецедентним".

Уряд Великобританії направив офіційне попередження іспанській владі щодо свого наміру добитися в судовому порядку ослаблення прикордонного контролю з боку Іспанії в районі Гібралтара, передає Reuters. Спостерігачі називають такий крок Лондона відносно свого європейського союзника "безпрецедентним".

Одночасно з винесеним попередженням військовий корабель Сполученого Королівства попрямував до берегів Гібралтара для проведення запланованих раніше військово-морських навчань.

Представник британського прем'єр-міністра Девіда Кемерона (на фото) відзначив, що прикордонні перевірки іспанської влади стали "політично мотивованою непропорційною відповіддю" на споруду штучного рифа в гібралтарській бухті, який, як стверджують іспанці, заблокував їх риболовецьким судам доступ у відкрите море.

Тертя навколо стратегічно важливої фортеці біля входу в Середземне море, на яку Іспанія давно пред'являє територіальні претензії, є однією з найбільш серйозних суперечок між двома країнами-членами Євросоюзу.

"Прем'єр-міністр розчарований нездатністю іспанців відмовитися від додаткових прикордонних перевірок, і ми розглядаємо відкриті для нас можливості судового вирішення виниклих проблем", - підкреслив представник Кемерона, додавши, що іспанці порушують законодавство ЄС і судове вирішення суперечки стане безпрецедентним кроком. Він пообіцяв, що посол Сполученого Королівства в Іспанії сповістить про відповідне рішення іспанську владу.

Іспанські представники стверджують, що прикордонні перевірки не будуть припинені, оскільки є законним і адекватним засобом протидії відмиванню грошей і контрабанді тютюну та інших товарів з Гібралтара.

На території Гібралтара проживають до 30 тис. жителів. Основу економіки цього британського анклава складають туризм, індустрія азартних ігор і банківські офшори. Великобританія відторгнула територію Гібралтара від Іспанії за Утрехтському мирним договором 1714 р.

Посилення режиму іспанських перевірок на кордоні протяжністю 1,2 км призвело до затримок на туристичних маршрутах і створило безліч додаткових труднощів місцевим жителям. Мадрид також висловив намір ввести особливий збір на перетин кордону, а також заборонити літакам, що прямують до Гібралтара, використовувати іспанський повітряний простір.

Представник Єврокомісії Джонатан Тодд 12 серпня 2013 р. повідомив, що комісія європейських чиновників відвідає Гібралтар у вересні ц.р. Тим часом Іспанія планує оскаржити в Організації Об'єднаних Націй британський суверенітет над Гібралтаром, жителі якого є британськими громадянами з 1981 р.