ua en ru

Списання коштів з депозитів на Кіпрі може створити прецедент в єврозоні, - S&P

Експерти міжнародного рейтингового агентства S&P вважають, що "стрижка" депозитів на Кіпрі може створити прецедент для єврозони. Ця програма може бути взята за основу і в інших країнах валютного блоку, не виключає агентство в оприлюднених сьогодні коментарях.

"Ми вважаємо, що події на Кіпрі відображають зростаючу неготовність фінансово більш заможних країн єврозони надавати кошти своїх платників податків на рекапіталізацію банківської системи, що знаходиться поза межами їх юрисдикції", - йдеться в матеріалах S&P.

Одночасно агентство вказало, що сумнівається в стійкості "банківського союзу" по відношенню до таких шоків.
Нагадаємо, 25 березня 2013 р. міністри фінансів єврозони затвердили план надання фінансової допомоги Кіпру на умовах реструктуризації банківського сектора. Домовленість з кредиторами передбачала, що в обмін на надані 10 млрд євро великі вкладники кіпрських банків (на депозитах яких понад 100 тис. євро) втрачають до 80% заощаджень. Програма допомоги республіці передбачала, зокрема, конвертацію 37,5% коштів на депозитах Bank of Cyprus, що перевищують 100 тис. євро, акції Bank of Cyprus. Крім цього 22,5% коштів на таких депозитах забезпечать своєрідний "буфер " безпеки", що означає, що ці кошти у разі необхідності можуть бути конвертовані в акції банку.

Без відсутність домовленості з кредиторами фінансова система Кіпру зазнала б краху, після чого Кіпр став першою державою, залишив валютний блок. У банках Кіпру знаходиться понад 68 млрд євро: фінансова система країни "роздута" до неймовірних розмірів у порівнянні з економікою острівної держави, до цього моменту був офшорним центром. Депозити понад 100 тис. євро в двох найбільших банках країни, що не мають госстраховки у відповідності з законодавством ЄС, будуть заморожені, кошти підуть на виплату боргів Laiki і рекапіталізацію Bank of Cyprus.

На початку травня глава Центрального банку Кіпру Панікос Деметріадес розповів, що близько 70% інвесторів, які втратили свої вкладення в результаті списання коштів з депозитів на вимогу Євросоюзу (ЄС) і Міжнародного валютного фонду (МВФ), були іноземцями, в той час як резиденти країни зазнали незрівнянно менші збитки.

Читайте також: Структури Ярославського вивели 22,5 млн дол. з Кіпру перед списанням коштів, - неофіційна інформація