ua en ru

Спікер АПУ розповів, в якому випадку сили АТО повернуть озброєння на передову

Спікер АПУ розповів, в якому випадку сили АТО повернуть озброєння на передову Фото: Олександр Мотузяник

Також Олександр Мотузяник назвав умови відкриття вогню у відповідь по бойовиках

Спікер Адміністрації Президента України (АПУ) з питань АТО полковник Олександр Мотузяник розповів, в якому випадку сили антитерористичної операції повернуть озброєння до лінії розмежування на Донбасі. Про це Мотузяник повідомив в ході брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Перший і головний критерій - це спроби противника перейти до активних наступальних дій. Сьогодні наше головне завдання - утримати лінію оборони. У разі початку активних наступальних дій з боку незаконних збройних формувань, в залежності від того, якими силами, якими засобами, з використанням якого озброєння противник може це зробити, відповідно сили АТО повинні бути готові для того, щоб дати гідну відсіч. І, разом з тим, озброєння, яке нами відведено згідно з мінським домовленостям, і було відведено таким чином, щоб максимально швидким темпом повернути на лінію оборони це озброєння", - сказав Мотузяник.

Також Мотузяник назвав випадки, в яких командирам підрозділів в зоні АТО можна давати наказ відкривати вогонь у відповідь по бойовиках. За його словами, сили АТО можуть відривати вогонь у відповідь, коли бойовики ведуть активний наступ. Крім того, дозволено відповідати на обстріл незаконних формувань, якщо: по-перше, бойовики прицільно обстрілюють сили АТО, по-друге, точно визначене місце, звідки вони ведуть вогонь, і, по-третє, в цьому місці немає мирних жителів. У той же час спікер АПУ підкреслив, що багато порушень перемир'я носять провокаційний характер.

Нагадаємо, вчора представник АПУ з питань АТО полковник Андрій Лисенко заявив, що сили АТО змушені будуть повернути відведений озброєння на передову в разі загострення ситуації на Донбасі.