ua en ru

Спецслужби США та Великобританії здійснювали стеження за керівництвом Італії, - соратник Сноудена

Спецслужби США та Великобританії здійснювали стеження за керівництвом Італії та Міноборони старі. Про це заявив в інтерв'ю виданню l'espresso екс-журналіст Guardian Гленн Гринвальд, співпрацює з Едвардом Сноуденом, передає радіо "Ехо Москви".

Між тим, лідери 28 країн Євросоюзу, що укладаються сьогодні ввечері на дводенний саміт у Брюсселі, обговорять ситуацію з електронним шпигунством з боку США.

"Ми частково обговоримо це на саміті сьогодні ввечері і після цього, ймовірно, зможемо дати відповідь", - повідомила Президент головуючої в ЄС Литви Даля Грібаускайте.

Скандал навколо "прослушки" американськими спецслужбами телефонів громадян і глав європейських країн розгорівся недавно на тлі публікацій європейських ЗМІ, заснованих на документах, які передав пресі Сноуден.

Офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт напередодні повідомив, що німецький уряд отримав інформацію про те, що спецслужби США могли відстежувати мобільний телефон канцлера Ангели Меркель. Німеччина негайно направила в Вашингтон запит і зажадала пояснень.

Меркель особисто зателефонувала Президенту США Бараку Обамі та дала зрозуміти, що вважає такі дії абсолютно неприйнятними. Обама в ході телефонної розмови запевнив канцлера ФРН, що американські спецслужби не відстежують і не будуть відслідковувати її телефонні розмови.