ua en ru

Спецмита на імпортні авто скасують, якщо Україна підпише УА та ЗВТ з ЄС, - Кожара

У разі, якщо Україна підпише угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, спеціальні мита на імпортні автомобілі "фактично будуть зніматися автоматично". Про це заявив міністр закордонних справ Леонід Кожара.

У разі, якщо Україна підпише угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, спеціальні мита на імпортні автомобілі "фактично будуть зніматися автоматично". Про це сьогодні, 26 серпня 2013 р., заявив міністр закордонних справ Леонід Кожара, передає радіо "Свобода".

Виступаючи на брифінгу після переговорів зі своїм японським колегою Фуміо Кісіда, він нагадав, що такі заходи мають тимчасовий характер.

Нагадаємо, в Україні 13 квітня набуло чинності рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, згідно з яким вводяться трирічні спецмита на імпорт нових авто.

Спеціальні заходи застосовуються на три роки шляхом впровадження спеціального мита щодо імпорту в Україну легкових автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням (бензиновим) залежно від робочого об'єму циліндрів двигуна.

Після того, як були введені мита, в ЄС заявляли, що можуть ввести санкції проти України. Оскільки, спецмита торкнулися 86% імпорту автомобілів, то йшлося про санкції приблизно на 250 млн дол., однак жодних санкцій не послідувало. Також про введення можливих відповідних загороджувальних мит заявляли Японія і Туреччина.

У той же час посол ЄС в Україні Ян Томбінський заявляв, що введення Україною спеціальних мит на імпорт автомобілів не вплине на перспективи підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Врешті решт, в Єврокомісії заявили, що Україна запевнила ЄК в тому, що готова обговорювати зниження скасування спецмита на автомобілі.

Нагадаємо, Україна розраховує підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі в листопаді цього року.