ua en ru

Спецкомісія ВР з приватизації просить Януковича створити комісію для розслідування розкрадання держмайна на підприємствах Одеси

Голова парламентської комісії з питань приватизації Євген Мармазов просить Президента Віктора Януковича створити спеціальну комісію на чолі з генпрокурором для розслідування розкрадання держмайна на одеських підприємствах - заводі "Оріон", об'єднання "Краян", заводах "Центроліт", "Промзв'язок", "Джутова фабрика" , "Прикордонник", "Чорноморське морське пароплавство". Про це він заявив, виступаючи з парламентської трибуни, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Мармазова, в одеському виробничому об'єднанні "Оріон" Останнім часом з'явилися факти фіктивного банкрутства, знищення фінансової документації, арешти майна і рахунків підприємства, погрози та пряме замах на вбивство голови правління Кущака, "якому проломили голову, але ніхто до цих пір не притягнуто до відповідальності".

"Про те, що відбувається на заводі, свідчать хоча б такі факти: податкова інспекція за сумнівний борг в 6 тис. грн продає 16-поверховий лікувальний комплекс заводу в 8,5 рази нижче його оціночної вартості. Але навіть ці гроші на рахунок підприємства не надійшли. Після втручання нашої комісії, вищого керівництва ФДМУ, вищі судові інстанції зобов'язали рейдерів повернути "Оріону" цю будівлю. Скелет будівлі повернуто, але за пограбоване ніхто відповідальності не поніс ", - сказав Мармазов.

Також, за словами Мармазова, не повернена підприємству готель площею 3,5 тис. кв. м, яку продали рейдерам "за ціною будівельного сміття".

"Подібна картина спостерігається на таких одеських підприємствах як об'єднання "Троян", заводах "Цетровік", "Промзв'язок", "Джгутова фабрика", "Прикордонник", "Чорноморське морське пароплавство", - сказав Мармазов.
Мармазов зазначив, що на заводі "Троян" його заводський корпус площею 40 тис. кв. м "був проданий рейдерам за 2 млн грн, і тут же вони перепродали його за 70 млн грн".

"Безкарне посягання на державні інтереси стали можливі в тому числі в результаті глибокого розкладання судової системи і паралічу державної виконавчої служби. На боці рейдерів виступає регіональне управління ДКЦПФР. У різний час знищувати підприємства допомагали працівники податкової інспекції, виконавчої служби, прокуратури, міліції області", - сказав Мармазов.

За його словами, "в Одесі відкрито називають винуватців беззаконня, серед яких нардеп Україна Дубовой (Олександр Дубовой, нардеп фракції БЮТБ), колишній голова обласної госпсуду Продаєвич, судді цього і апеляційного суду області".

Нагадаємо, Спеціальна контрольна комісія ВР з питань приватизації звернулася з проханням до Міністерства охорони здоров'я, Міністерства юстиції та Генеральної прокуратури України проконтролювати ситуацію, що склалася навколо ЗАТ "Індар" і посприяти покаранню винних у незаконному відчуженні державного майна.