ua en ru

Фахівці "Рівнегазу" виявили та ліквідували 5 тис. витоків у 2017 році

Фахівці "Рівнегазу" виявили та ліквідували 5 тис. витоків у 2017 році Фото: газові мережі (twitter.com-NaftogazUK)

У середньому щомісяця газовики ліквідовують близько 1 тис. витоків

З початку року фахівці ПАТ "Рівнегаз" провели обстеження більше чотирьох тис. км. газових мереж Рівненської області та об'єктів, розташованих на них. Під час планових робіт вони виявили та ліквідували 5 тис. небезпечних ситуацій, пов'язаних з витоками газу, повідомили в прес-службі компанії.

В середньому щомісяця газовики ліквідовують близько 1 тис. витоків. Щодня аварійна газова служба отримує до п'яти десятків дзвінків від абонентів Рівненської області.

Крім того, за інформацією прес-служби, фахівці ПАТ "Рівнегаз" щорічно обслуговують понад 10 тис. кілометрів розподільчих газопроводів та газопроводів-вводів. Вони перевіряють технічний стан системи газопостачання, здійснюють комплексне приладове обстеження і перевіряють газові мережі на витоку газу. Також фахівці проводять обстеження більш двох сотень газорегуляторних і ще півтора тисяч шафових пунктів, що забезпечують зниження тиску для подачі газу в будинки споживачів.

"Така постійна діагностика газорозподільної системи дозволяє попередити виникнення аварій, оперативно виявити будь-які порушення і забезпечити безперебійну цілодобову доставку природного газу понад 250 тис. споживачам регіону", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі "Рівнегазу" уточнили, що сьогодні вимагають термінового ремонту або заміни 298 шафових регуляторних пунктів (24%), 74 газорегуляторних пунктів (45%) і близько 100 км. розподільчих мереж області. Адже саме застарілість і зношеність устаткування є основними причинами витоків газу при його транспортуванні мережами.

"Для модернізації газотранспортної системи Рівненській області потрібно щорічно інвестувати понад 50 млн гривень. Однак тариф, затверджений держрегулятором, не дозволяє провести капітальний ремонт газових мереж в повному обсязі. Так, в останні кілька років "Ровногазу" вдається виконувати інвестиційну програму підприємства лише на 70% від запланованого, - розповів технічний директор ПАТ "Рівнегаз" Олександр Ганжа.

Додамо, що сьогодні в ціні кубометра газу майже 90% коштів припадає на його вартість як товару і тільки 10% йде на послуги з доставки газу і обслуговування мереж.