ua en ru

Фахівці з ЄС не зможуть захищати Тимошенко при розгляді касації, - Мін'юст

Європейські фахівці не зможуть захищати екс-прем'єра Юлію Тимошенко при розгляді касації у Вищому спеціалізованому суді України. Про це в ході брифінгу повідомила перший заступник міністра юстиції Інна Ємельянова, передає кореспондент РБК-Україна.

"Чинне законодавство передбачає, що правову допомогу у нас надають адвокати. Разом з тим, Кримінально-процесуальний кодекс говорить, що є ще фахівці в галузі права. Але Конституційний Суд свого часу сказав, що повинен бути спеціальний закон, який повинен визначати процесуальний статус фахівців у галузі права. Закону цього не існує, і визнано, що зараз в кримінальний процес пускають винятково осіб, які мають адвокатське посвідчення", - зазначила Ємельянова.

При цьому вона заявила, що чинний Кримінально-процесуальний кодекс дає можливість будь-кому бути присутнім під час судового процесу.

"Європейська сторона запропонувала більш детально обговорити пропозицію прем'єра України Миколи Азарова запросити на розгляд касаційної скарги Юлії Тимошенко фахівців в області права ЄС. Вони погодилися, що такий механізм можливий, але формат, за яким це буде здійснено, вони запропонували обговорити окремо", - додала заступник міністра.

Раніше прем'єр-міністр України зазначив, що Україна зацікавлена, щоб представники Європейського Союзу переконалися в тому, що судовий процес над Юлією Тимошенко є відкритим і неупередженим.

Про те, що Україна готова запросити на розгляд касації Тимошенко іноземних юристів, Азаров заявив в Брюсселі 15 травня.