ua en ru

В РПЛ при Президенті РФ перевірять повідомлення про катування підозрюваних у вбивстві Нємцова

Керівник комісії Ради з прав людини при Президенті Росії Андрій Бабушкін зажадав провести перевірку повідомлень про застосування тортур до затриманих у справі про вбивство російського опозиційного політика Бориса Нємцова, передає РБК.

Такий лист, як розповів Бабушкін, він направив на ім'я голови РПЛ Михайла Федотова. Тепер же Рада має ухвалити рішення та передати його в прокуратуру та Слідчий комітет з вимогою розібратися в ситуації.

Вчора Бабушкін відвідав в СІЗО "Лефортово" трьох фігурантів справи - Заура Дадаєва та братів Шагіда та Анзора Губашевих. Всі вони поки знаходяться на карантині та утримуються в одиночних камерах, зазначив правозахисник. Потім їх переведуть в загальні камери.

"Я не можу давати остаточну оцінку, але мене насторожило кілька речей. Це тілесні ушкодження: сліди на зап'ястях, садна на ногах у Дадаєва і на носі у Губашева. Всі троє розповідали, що їх сильно били", - повідомив Бабушкін.

Брати Губашева розповіли правозахиснику, що в правоохоронні органи вони приїхали самі, після того, як дізналися, що їх брата Дадаєва затримали співробітники наркоконтролю. "Ймовірно, модель поведінки людей, причетних до вбивства, була б іншою", - припускає Бабушкін.

Дадаєв ж заявив, що він відмовляється від свідчень, які дав відразу ж після затримання, зазначив правозахисник. Дадаєв розповідав, що разом з ним затримали підлеглого, нікого Руслана Юсупова, і він визнав провину, щоб товариша відпустили. "Ми встановлюємо, хто цей Руслан", - зазначив Бабушкін.

Зараз, за його словами, ставлення до арештантів у СІЗО хороше, всі вони отримують нормальне харчування.