ua en ru

Рятувальники посилять заходи щодо забезпечення безпеки людей у горах Карпат та Криму на новорічні свята

Олександр Вілкул наказав рятувальникам прийняти додаткові посилені заходи забезпечення безпеки людей у горах Карпат та Криму в святкові новорічні тижні. Про це повідомляє його прес-служба

"У зв'язку із змінами періодів потепління та похолодання Гідрометцентр оголосив лавиноопасную ситуацію в гірських районах Карпат у разі додаткового навантаження, зокрема, у разі масового виходу в гори туристів. Наступають святкові різдвяні та новорічні дні. Велика кількість туристів поїде в гірські райони Карпат і Криму. Наше завдання - забезпечити максимальну безпеку людей в горах", - сказав віце-прем'єр Олександр Вілкул під час всеукраїнської селекторної наради.

За завданням віце-прем'єра на основних гірських перевалах Карпат вже чергує 12 одиниць спеціальної техніки. А в разі ускладнення погодних умов передбачено виставлення ще 48. На перевалах Криму - Ангарському, Ай-Петрі, Грушевському також чергує спецтехніка державної служби надзвичайних ситуацій (ДСНС) і Кримавтодора, а також підрозділи контрольно-рятувальної служби.

Зараз рівень снігу в Карпатах становить від 10 до 26 см, а в горах Криму 7-19 див.

"Ми вже стикалися з лавиною. 9 грудня в Закарпатській області на автодорозі Мукачево - Рогатин - Львів сталося сходження лавини, яка частково перекрила автодорогу. У зв'язку з небезпекою було обмежено рух для вантажного та пасажирського транспорту у напрямку до Івано-Франківської області. В даний час рух відновлено. Завдяки скоординованим діям усіх служб, надзвичайних ситуацій вдалося уникнути. Так має бути і надалі", - сказав Олександр Вілкул.

Віце-прем'єр звернув увагу на необхідність чергування оперативних груп у складі рятувальників та медичних працівників у зонах масового відпочинку туристів у горах для попередження травмування людей.

Також Олександр Вілкул звернувся до громадян, які планують відпочивати у гірських районах, звернути особливу увагу на заходи безпеки. Зокрема, необхідно повідомляти про маршрути, якими планується йти, консультуватися з фахівцями та мати при собі контактні телефони аварійно-рятувальних служб.

"У тому числі звертаюся до рятувальників в Карпатському регіоні та в Криму, щоб виступили в ЗМІ і надали інформацію щодо прогнозів погоди, заходи безпеки і повідомили контакти осіб, до яких люди повинні звертатися в разі надзвичайних ситуацій", - сказав Олександр Вілкул.