ua en ru

СП американської Exxon і "Роснєфті" розпочало буріння шельфу Арктики, незважаючи на санкції, - Reuters

Американський нафтовий гігант ExxonMobil в суботу, 9 серпня, почав буріння на шельфі російської Арктики в рамках СП з "Роснєфтью" - проекту, реалізація якого багатьом здавалася сумнівною після введення CША санкцій проти РФ, котрі поширюються і на найбільшу російську нафтову держкомпанію, пише Reuters.

Початок розвідки в Карському морі "благословив" Президент РФ Володимир Путін - в режимі телемосту він приєднався до церемонії пуску, на яку приїхали глава "Роснєфті" Ігор Сечин і президент російського підрозділу ExxonMobil Гленн Воллер.

Санкції, якими Захід покарав РФ через політику в Україні, фактично закривають для "Роснєфті" міжнародний ринок капіталу і обмежують закупівлю європейського обладнання, необхідного для освоєння Арктики і запасів, які важко добувати. Рейтингове агентство Fitch бачить загрозу падіння видобутку в РФ через санкції, у той час як деякі аналітики називають їх всього лише "грою м'язів", вважаючи, що жодна зі сторін не готова втрачати через політику заплановані надприбутки.

"Незважаючи на складності сьогоднішньої поточної політичної кон'юнктури, тим не менше, прагматизм, здоровий глузд все одно беруть гору, і це дуже радує", - цитує слова Путіна на церемонії початку буріння в Карському морі сайт Кремля.

"Таку позицію ми, безумовно, вітаємо, і, своєю чергою, відкриті для розширення нашої співпраці з партерами", - підбадьорив Путін учасників заходу.

Після того як навесні США ввели санкції щодо російських чиновників і бізнесменів у відповідь на анексію Росією Криму, розвиток арктичного проекту Exxon в Росії, де американський гігант також розробляє інший великий проект - Сахалін-1, служило для інвесторів сигналом про те, як буде розвиватися ситуація в нових умовах.

Exxon ще навесні заявив про незгоду із санкціями, а російські чиновники і державна "Роснєфть" стверджували, що американський гігант залишається їх партнером. "Компанія ExxonMobil - наш давній надійний партнер, ми дорожимо нашими відносинами", - сказав Путін у суботу.

Розробка однієї із трьох Східно-Приновоземельних ділянок Карського моря розпочалася в рамках укладеної ще восени 2011 року угоди про стратегічне співробітництво, за умовами якої американська Exxon на першому етапі інвестує в розвідку майже 2 мільярди доларів.

Арктичний шельф в РФ освоює СП "Роснєфті" і Exxon "Карморнафтогаз". Перша свердловина буриться на структурі Університетська-1, ресурси якої складають більше 1,3 мільярда тонн нафтового еквівалента.