ua en ru

Створення Міністерства доходів та зборів може зменшити фіскальний тиск на бізнес, - експерти

Створення Міністерства доходів та зборів (МДЗ), в структуру якого увійшли Державні податкова та митна служби, може зменшити фіскальний тиск на бізнес, якщо будуть розроблені чітки правила взаємодії структур та адміністрування зборів. Це підвищує важливість вироблення загальної стратегії розвитку та реформування податкової та митної системи, вважають експерти.

«Єдиний центр прийняття рішень завжди створює більш сприятливі умови для бізнесу», - сказав член ради НБУ, академік Валерій Геєць.

На думку економіста Олександра Охрименка, владі ще доведеться попрацювати над створенням прозорої структури адміністрування та впровадження фіскальної політики, щоб уникнути протирічь між МДЗ та Мінфіном. «Я вбачаю у цьому процесі підвищення ролі фінансового комітету Ради та пряму участь економічного першого віце-прем'єра», - відзначив Охрименко.

Загалом, за словами опитаних фахівців, від створення МДЗ бізнес має отримати низку переваг. Зокрема, має відпасти потреба брати, скажімо, одні довідки в податківців, щоб потім передати їх митникам, оскільки інформаційні бази двох відомств повинні, швидше за все, об'єднатися.

«Можливо, якісь незручності в перехідному періоді й будуть, але в перспективі ці зміни для бізнесу будуть тільки на краще», - резюмував президент Спілки податкових консультантів Леонід Рубаненко.

Читайте також: Клименко пообіцяв системно пояснити функції Міністерства доходів і зборів після свят