ua en ru

У Раді ООН закликали РФ дати правозахисникам доступ до моніторингу окупованого Криму

У Раді ООН закликали РФ дати правозахисникам доступ до моніторингу окупованого Криму Фото: Рада безпеки (flickr.com/unisgeneva)

40 країн-членів і спостерігачів в Раді ООН з прав людини зробили спільну заяву по Криму

На 39-й сесії Ради ООН з прав людини (РПЛ) 40 держав вимагають від Російської Федерації виконувати свої зобов'язання держави-окупанта в тимчасово окупованому Криму і надати доступ на півострів правозахисним моніторинговим механізмам. Про це йдеться в заявлении на сайті постійного представництва України при відділенні ООН.

Повідомляється, що спільна заява 40 країн-членів та спостерігачів в Раді ООН з прав людини виголошена постійним представником України в Женеві Юрієм Клименко на засіданні 39-ї сесії РПЛ.

Таким чином, зазначена група країн у черговий раз висловила серйозну стурбованість тривалими порушеннями прав людини з боку окупаційної російської влади на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим.

Крім того, РФ закликали дотримуватися її зобов'язання держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права, виконувати резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо територіальної цілісності України, про стан з правами людини в АРК, наказ Міжнародного суду у справі "Україна проти Росії", а також надати доступ на територію окупованого півострова міжнародним правозахисним моніторинговим механізмам.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко передав Генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу ноту про рішення України не продовжувати дію договору про дружбу з Росією.

17 вересня Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією. Зазначимо, раніше Порошенко заявляв, що договори з Росією не варті паперу, на якому вони написані. Зокрема, він мав на увазі і договір про дружбу.