ua en ru

Рада підприємців при КМУ пропонує запровадити в Україні систему адресної соцдопомоги за аналогією з американськими "фудстемпами"

Рада підприємців при Кабінеті міністрів України (КМУ) пропонує запровадити в Україні систему адресної соціальної допомоги малозабезпеченим категоріям населення у вигляді грошових продовольчих чеків (талонів) або за аналогією з американським досвідом так званих "фудстемпів" (food stamps). Відповідний лист Рада підприємців при КМУ надіслала першому заступнику глави Адміністрації Президента України Ірині Акімовій.

"У США ця система була запроваджена ще за часів Великої депресії й існує до сих пір. На сьогоднішній день, за офіційними даними продуктовими чеками користується близько 54 млн американців", - сказано в листі.

Як правило, право на отримання допомоги від держави мають право безробітні та малозабезпечені (інваліди, пенсіонери та багатодітні сім'ї). Причому, згідно з офіційною статистикою, більше половини учасників цієї системи - діти до 18 років.

"Необхідно зазначити, що "фудстемпи" існують в готівкому вигляді, розподіляються щомісячно місцевими органами соціального забезпечення. Вони мають грошовий доларовий еквівалент і видаються лише на придбання продуктів харчування. Таким чином, розподіл "фудстемпів" є вигідним для держави, аніж просто дотації, які можуть бути витрачені не на предмети першої необхідності. Крім того, подібна адресна грошова допомога фактично являє собою альтернативу адміністративним заходам щодо обмеження зростання цін на продовольчі товари, оскільки компенсує негативний ефект інфляції для споживачів з низьким рівнем доходів", - сказано в листі Ради підприємців при КМУ.