ua en ru

Рада Нацбанку прийняла Стратегію монетарної політики

Рада Нацбанку прийняла Стратегію монетарної політики Фото: засідання Ради НБУ (facebook Богдана Данилишина)

Правлінню НБУ рекомендовано купувати менше державних цінних паперів

Рада Національного банку України (НБУ) прийняла Стратегію монетарної політики Нацбанку. Про це йдеться в прес-релізі, опублікованому на сторінці голови Ради Богдана Данилишина у Facebook.

Стратегія спрямована на стабілізацію інфляційних очікувань, пояснив Данилишин. За його словами, особливу увагу в документі приділено координації монетарної НБУ і фіскальної політики уряду. У Раді НБУ відзначають, що саме до компетенції уряду відносяться такі вагомі чинники впливу на динаміку інфляції та стабільність гривні, як, наприклад, зміна адміністративно регульованих цін і тарифів.

Стратегія передбачає, що взаємодія між НБУ і урядом буде відбуватися виключно за умови дотримання принципу незалежності Нацбанку. У зв'язку з цим Рада НБУ також рекомендувала правлінню Нацбанку утримуватися від прямої або непрямої підтримки бюджетних витрат. Зокрема, Нацбанку рекомендується утримуватися від придбання державних цінних паперів.

Крім цього, правління має встановити ліміт по сумі держоблігацій у портфелі Національного банку. Як повідомив Данилишин, керівництво НБУ розробить і подасть методологію розрахунку і встановлення параметрів верхньої межі обсягу держпаперів до 1 жовтня цього року.

На своєму останньому засіданні Рада НБУ також взяла до відома пропозиції правління НБУ по Основними засадами грошово-кредитної політики на 2019 і середньострокову перспективу, повідомив Данилишин..

Рада Нацбанку прийняла Стратегію монетарної політики
Рада Нацбанку прийняла Стратегію монетарної політики

Фото: реліз Нацбанку

Нагадаємо, раніше в НБУ представили оновлену програму реформування фінансового сектора до 2020 року.