ua en ru

Рада Майдану погодилася на дострокові вибори Президента

Рада Майдану погодилася на дострокові вибори Президента України.

Рада Майдану погодилася на дострокові вибори Президента України. Про це повідомив лідер "Свободи" Олег Тягнибок., передає кореспондент РБК-Україна.

"Рада Майдану проголосувала позитивно, але з певними вимогами. Ці вимоги, це відсутність в новому складі уряду Захарченка, це необхідність усунення від посади Пшонки і ще дуже важливо, що передбачено в цій угоді, це введення кримінальної справи проти тих посадовців, в тому числі силовиків, які причетні до вбивств, до катувань, до викрадення людей буде вестися при жорсткому моніторингу опозиції і Ради Європи. Опозиція та Рада Європи буде мати право внести свої кандидатури професіоналів, слідчих фахівців, які будуть мати максимальні повноваження щодо моніторингу за слідством", - сказав Тягнибок.

На запитання про те, чи передбачає домовленість заборону Януковичу брати участь у наступних виборах, Тягнибок відповів: "Такої позиції не передбачено".

Нагадаємо, раніше міністри закордонних справ Німеччини і Польщі Франк-Вальтер Штайнмайер і Радослав Сікорський відправилися на переговори з активістами Майдану щодо угоди про врегулювання кризи в Україні.

Сьогодні Президент України Віктор Янукович ініціював проведення дострокових президентських виборів.

"У ці трагічні дні, коли Україна зазнала такі важкі втрати, коли загинули люди по обидві сторони барикад вважаю своїм обов'язком перед світлою пам'яттю загиблих заявити - нічого важливішого за людське життя немає", - заявив Янукович.

"Заявляю про те, що я ініціюю дострокові президентські вибори, а також повернення до Конституції 2004 року з перерозподілом повноважень у бік парламентської республіки. Закликаю до початку процедури формування уряду національної довіри", - зазначив він.

"Як Президент і Гарант Конституції я виконую свій обов'язок перед народом, перед Україною і перед Господом Богом в ім'я збереження держави, в ім'я збереження життя людей, в ім'я миру і спокою на нашій землі", - зазначив Президент.

"Я оголошую про кроки, які потрібно зробити, щоб відновити спокій і уникнути подальших жертв протистояння", - прокоментував Янукович такі свої рішення.

Раніше повідомлялося, що попередньо досягнуто домовленості про те, що вибори Президента України будуть проведені відразу після прийняття нової Конституції України, але не пізніше грудня 2014 р.