ua en ru

Рада Федерації РФ дозволив "Газпрому" оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу "Нафтогазу"

Рада Федерації РФ дозволив "Газпрому" оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу "Нафтогазу"
Рада Федерації сьогодні, 29 жовтня 2014 р. на своєму засіданні схвалив закон № 453768-6 "Про внесення змін в окремі законодавчі акти Російської Федерації і визнання що втратили силу окремих положень законодавчих актів РФ".

Рада Федерації сьогодні, 29 жовтня 2014 р. на своєму засіданні схвалив закон № 453768-6 "Про внесення змін в окремі законодавчі акти Російської Федерації і визнання що втратили силу окремих положень законодавчих актів РФ". Про це повідомляється на офіційному сайті Ради Федерації .

Як заявив заступник голови комітету Ради Федерації по бюджету і фінансових ринків Микола Журавльов, цей закон спрямований на приведення положень дванадцяти законодавчих актів у відповідність з нормами Федерального закону "Про бухгалтерському обліку", який набрав чинності з 1 січня 2013 р.

Вносяться зміни уточнюють термінологію законодавчих актів у відповідність з цим законом і вдосконалюють правила ведення бухгалтерського обліку.

Так, закон доповнили частина 2 статті 19 Федерального закону від 10 грудня 2003 року № 173-ФЗ "ПРО валютне регулювання і валютному контролі", новим пунктом 7, згідно з яким "при проведенні заліку зустрічних вимог за зобов'язаннями, що випливають із укладених між резидентами, які здійснюють експорт природного газу в газоподібному стані, і нерезидентами договорів, що передбачають купівлю-продаж природного газу у газоподібному стані, і договорів, які передбачають зобов'язання нерезидентів перед зазначеними резидентами у зв'язку з транзитом газу природного у газоподібному стані через території іноземних держав".

Таким чином, поправка дозволяє оплачувати транзит російського газу по території України за рахунок заборгованості "Нафтогазу" перед "Газпромом" за поставлений раніше газ без обов'язкового зарахування виручки від продажу газу Україні на рахунок "Газпрому" в уповноваженому банку.

Також закон уточнює повноваження Банку Росії як регулятора, що встановлює обов'язкові для кредитних організацій правила проведення банківських операцій, вимоги до бухгалтерського обліку, надання бухгалтерської (фінансової) звітності, складання та подання статистичної звітності, а також іншої інформації, передбаченої федеральними законами.

Державна Дума Російської Федерації прийняла цей закон 17 жовтня 2014 р.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" подала позов в Стокгольмський арбітраж щодо перегляду контракту на транзит газу з російським ВАТ "Газпромом", укладеного в 2009 р. Україна звернулася до суду з проханням вивчити її вимоги щодо тарифної ставки на транзит і обсягами газу, які Росія повинна перекачати через Україну в країни Європи. Так, в 2013 р. РФ повинна була направити 100 млрд куб. м газу відповідно до договору від 2009 р., в той час як було прокачано лише 86 млрд куб. м. газу.

Крім того, в червні 2014 р. "Нафтогаз" подав ще один позов на "Газпром" у Стокгольмський арбітраж. Українська компанія зажадала встановлення справедливої і ринкової ціни на газ, який ВАТ "Газпром" поставляє в Україну, а також стягнути з "Газпрому" переплату за газ, який російський монополіст постачав "Нафтогазу" з 2010 р.