ua en ru

Рада Федерації РФ ратифікувала договір про зону вільної торгівлі в СНД

Рада Федерації ратифікувала Договір про зону вільної торгівлі в Співдружності Незалежних Держав (СНД), підписаний у Санкт-Петербурзі 18 жовтня 2011 р. Угоду підписали прем'єр-міністри 8 держав - учасників СНД. Це Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан, Україна і Росія.

Договір покликаний забезпечити необхідні умови для повноцінного і ефективного функціонування зони вільної торгівлі на просторі СНД і створити сприятливі умови для подальшого поглиблення інтеграції на основі норм Світової організації торгівлі (СОТ), говориться в записці пояснення до документу.

Договором передбачено незастосування митних зборів відносно експорту та імпорту товарів, що відбуваються з митних територій сторін, що уклали угоду, зведені до мінімуму виключення з номенклатури товарів, до яких застосовуються імпортні мита.

Крім того, разом з положеннями про відміну імпортних мит угодою передбачаються зобов'язання сторін, що гарантують недискримінаційне застосування правил нетарифного регулювання, надання національного режиму, а також відповідні світовій практиці правила субсидування.

Окрім цього, договором передбачаються правила вирішення суперечок, що служить інструментом для примушення сторін до виконання узятих на себе зобов'язань.

З моменту ратифікації договір замінює низку нині чинних угод між державами - учасниками СНД.

Договір набуває чинності після закінчення 30 днів з дати отримання депозитарієм третього повідомлення про виконання сторонами, що підписали його, внутрішньодержавних процедур, необхідних для набуття чинності договору. Угода укладається на невизначений термін.

Нагадаємо, 20 березня Держдума РФ ратифікувала угоду про створення ЗВТ в межах СНД.