ua en ru

Рада Федерації схвалила закон про вибори на місцях за пропорційною або змішаною системою

Рада Федерації схвалила президентський закон про проведення муніципальних виборів за пропорційною або змішаною системою. Відповідні зміни вносяться до ст.35 і 38 федерального закону "Про основні гарантії виборчих прав і права на участь у референдумі громадян РФ", а також федеральний закон "Про загальні принципи організації місцевого самоврядування в РФ", повідомляє РБК.
Закон спрямований на розширення представництва партій на муніципальному рівні, наголошується в пояснювальній записці до документа. Згідно зі змінами, в муніципальних районах і міських округах, де в законодавчому органі представлені не менше 20 депутатів, одна половина парламентаріїв повинна бути обрана за пропорційною системою (за партійними списками), а інша може обиратися за мажоритарною системою (за округами).
При цьому кожен суб'єкт РФ отримає право встановлювати на виборах прохідний бар'єр. Разом з тим він не може перевищувати 5% від числа голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Бар'єр також повинен встановлюватися з таким розрахунком, щоб до розподілу депутатських мандатів було допущено не менше двох списків кандидатів, що отримали в сукупності більше 50% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, йдеться в документі.
Депутатам, обраним до представницького органу муніципалітету за пропорційною системою, також дозволяється утворювати фракції. При цьому вихід з фракції спричинить за собою дострокове припинення повноважень.
Пропоновані зміни торкнуться 1 тис. 200 представницьких органів муніципалітетів.