ua en ru

Рада Європи занепокоєна жорстоким поводженням Нацполіції з громадянами в Україні

Рада Європи занепокоєна жорстоким поводженням Нацполіції з громадянами в Україні Фото: Рада Європи (flickr.com eeas)

Комітет РЄ закликає українську владу проводити політику "нульової терпимості" до жорстокого поводження поліції

Комітет Ради Європи із запобігання тортурам висловив занепокоєння через жорстоке ставлення з боку співробітників поліції і через відсутність прогресу в ситуації довічно ув’язнених. Про це сказано у новій доповіді комітету про ситуацію в українських в’язницях, оприлюдненій 19 червня на сайті Ради Європи, за результатами візиту до України у листопаді 2016 року.

При цьому комітет привітав реформу правоохоронних органів в Україні, зокрема створення Національної поліції, і позитивні зміни у відвіданих раніше колоніях.

Разом з тим, у доповіді підкреслюється, що ляпаси, удари, стусани або удари палицею чи пластиковою пляшкою, наповненою водою, у більшості випадків завдають затриманим оперативні співробітники поліції, які намагаються отримати зізнання.

У документі вказано, що тяжкість жорстокого поводження у порівнянні з візитом 2013 року зменшилася, проте кількість заяв залишається на "тривожному рівні".

"Комітет закликає українську владу проводити політику "нульової терпимості" до жорстокого поводження поліції та ефективно розслідувати всі скарги", - сказано в доповіді.

Крім того, в комітеті озвучили й інші проблеми, пов’язані з поліцією. Зокрема, мова йде про незареєстровані затримання, незастосування гарантій проти жорстокого поводження, таких, як право доступу до адвоката і лікаря, а також продовження практики утримання осіб в установах поліції за межами встановленого законом терміну в 72 години.

Комітет також визнає законодавчі й організаційні реформи, які продовжує проводити українська влада в пенітенціарній системі, та зусилля, які докладаються для скорочення чисельності ув’язнених.

Разом з тим у доповіді висловлюється стурбованість щодо насильства серед ув'язнених в досудових установах, які були відвідані під час візиту, і щодо "жахливих умов" утримання в СІЗО, зокрема, в Одесі, Хмельницькому і Києві. Зазначається, що умови в СІЗО в Києві й Одесі з 2013-2014 року ще більше погіршилися, і можуть "легко вважатися нелюдяним і такими, що принижують гідність".

Іншими "давніми проблемами" у звіті назвали охорону здоров’я у в’язницях і "дуже проблематичну ситуацію" з тюремним персоналом, який у великих масштабах залишає службу через недостатній кадровий рівень, мізерну зарплату, стресу, відсутність інформації про вплив реформи на їхнє професійне майбутнє.

У комітеті підкреслили, що українська влада має відреагувати на доповідь, і реакція буде опублікована в установленому порядку.

Нагадаємо, за 4 місяці 2017 року був розкрито 735 злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків в тюрмах.