ua en ru

Радбез ООН проводить екстрене засідання після заяв про випробування КНДР

Радбез ООН проводить екстрене засідання після заяв про випробування КНДР Фото: Пан Гі Мун

Пан Гі Мун висловив глибоке занепокоєння

Рада Безпеки ООН зібралася на термінове закрите засідання у зв'язку з заявою Північної Кореї про випробування водневої бомби. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Перед засіданням генеральний секретар ООН Пан Гі Мун висловив глибоке занепокоєння за ці заяви.

"Це випробування є ще одним порушенням численних резолюцій Ради безпеки ООН і суперечить заклик міжнародної спільноти зупинити таку діяльність. Це також є грубим порушенням міжнародної норми про заборону ядерних випробувань", - заявив він.

На його думку, такі дії КНДР глибоко дестабілізують регіональну безпеку і серйозно підривають міжнародні зусилля щодо нерозповсюдження ядерної зброї.

"Я рішуче засуджую це. Я вимагаю, щоб Північна Корея надалі зупинила будь-яку ядерну діяльність і виконала свої зобов'язання по підконтрольній відмови від ядерної зброї ", - підкреслив він.

Нагадаємо, сьогодні на телебаченні Північної Кореї було оприлюднено заяву, в якій стверджувалося, що КНДР оголосила про успішне випробування водневої бомби, про існування якої згадувала і раніше.

У США, в свою чергу, заявили, що поки не можуть підтвердити, що КНДР дійсно успішно випробувала водневу бомбу.

"Зараз ми не можемо підтвердити ці заяви, але засуджуємо будь-які порушення резолюцій Ради безпеки ООН", - заявив представник Білого дому Тижнів Прайс.

У зв'язку з цим ООН за ініціативою Японії і США прийняли рішення провести екстрене засідання Ради Безпеки, яка пройде в 06:00 вечора за київським часом. Зазначимо, МЗС України засудила ядерні випробування КНДР. Як повідомлялося раніше, Радбез ООН сьогодні проведе екстрену зустріч з КНДР.