ua en ru

Радбез ООН закликав розробити план військової інтервенції в Малі протягом 45 днів

Рада Безпеки ООН закликала розробити план військової інтервенції в Малі протягом 45 днів. Резолюція із зверненням до Африканського союзу, регіонального об'єднання західно-африканських держав ЕКОВАС і учасників ООН була прийнята одноголосно всіма 15 членами Радбезу, передає Reuters. У основу резолюції ліг текст французької делегації.

У документі Рада Безпеки висловлює "серйозну заклопотаність погіршенням гуманітарної ситуації і безпеки на півночі Малі, залученням терористів з "Аль-Кайєди ісламського Магрибу" та інших екстремістських груп в події в країні, а також можливими наслідками для регіону Сахель і довколишніх держав".

Нагадаємо, 22 березня ц.р. в Малі відбувся військовий переворот. Лідер військової хунти Амаду Саного заявляв, що метою путчистів є збереження територіальної цілісності країни в боротьбі з сепаратистськими силами туарегів і ісламістів, що виступають за створення незалежної держави на півночі Малі. Пізніше туареги вийшли з союзу з ісламістами і виступили з ініціативою введення на півночі країни широкої автономії.

Зараз під контролем ісламістів з "Руху за єдність і джихад в Північно-західній Африці" і групи "Ансар Дінів" ("Захисники ісламу"), союзників "Аль-Кайєди", знаходяться три ключові міста на півночі Малі - Тімбукту, Гао і Кідаль.

Читайте також: Радбез ООН закликав військових перестати втручатися в процес передачі влади в Малі