ua en ru

Радбез ООН засудив напад на посольство РФ в Лівії

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй засудила напад на посольство Росії в Лівії, передає ВВС.

У заяві Ради йдеться, що Лівія має виконувати свої зобов'язання щодо захисту дипломатичних представництв. Раніше 4 жовтня 2013 р. Лівія принесла Росії офіційні вибачення у зв'язку з обстрілом посольства. Лівійська сторона сподівається, що російські дипломати, евакуйовані в Москву, незабаром повернуться в Тріполі.

Нагадаємо, увечері 2 жовтня 2013 р. посольство Росії в Тріполі піддався озброєному нападу групи бойовиків. Безпосереднім приводом до агресивних дій відносно дипмісії РФ стало вбивство 1 жовтня ц.р. російською громадянкою Катериною Устюжаниновой лівійського офіцера і нанесення ножових поранень його матері. Устюжанинова арештована, проти неї порушено кримінальну справу. Подія спровокувала родичів і друзів вбитого лівійця на рішення "помститися" за його смерть атакою на російську дипмісію.
Озброєним нападником вдалося прорватися на територію посольства. Співробітники дипмісії і члени їх сімей сховалися в захищених приміщеннях. Силами власної охорони посольства за підтримки одного з лівійських проурядових формувань нападників витіснили за межі посольств.

У цій ситуації було прийнято рішення про негайну евакуацію з Лівії через Туніс всіх співробітників російських закордонних установ та членів їх сімей.

Для підтримання робочих контактів з лівійською стороною в Тунісі на тимчасовій основі залишається група російських дипломатів з числа старших співробітників посольства Росії в Лівії.