ua en ru

Соціальна мережа "ВКонтакте" відклала IPO на невизначений термін, - Дуров

Російська соціальна мережа "ВКонтакте" відклала первинне прилюдне розміщення акцій (IPO) на невизначений термін. Про це повідомив в своєму блозі в Twitter засновник компанії Павло Дуров. "IPO Facebook зруйнувало віру багатьох приватних інвесторів в соціальні мережі", - написав він.

В кінці червня 2011 р. з неофіційних джерел стало відомо, що сервіс "ВКонтакте" розглядає можливість проведення IPO в 2012 р. Тоді йшлося про первинне розміщення в Нью-Йорку.

Нагадаємо, в ході IPO Facebook розмістила на біржі NASDAQ 421,2 млн акцій (180 млн запропонувала сама компанія і 241 млн 233 тис. 615 паперів - її акціонери). Ціна розміщення Facebook склала 38 долл./акция, що є верхнім кордоном діапазону, встановленого 15 травня 2012 р. на рівні 34-38 долл./акция. Проте дебютні торги компанії на біржі Nasdaq 18 травня ц.р. розчарували інвесторів, оскільки котирування Facebook підвищилися в порівнянні з ціною IPO лише на 23 центи (до 38,23 дол.), хоча багато аналітиків прогнозували зростання до 50 долл./акция і вище. Впродовж наступних торгівельних днів після IPO акції Facebook торгувалися нижче за ціну розміщення. За підсумками торгів 23 травня ц.р. котирування власника найбільшою в світі соціальної мережі знизилися до 32,00 долл./акция. Деякі аналітики називають Facebook новим "мильним міхуром" на ринку інтернет-технологій.

Російська соціальна мережа "ВКонтакте" була заснована в 2006 р. Дуровим разом з його старшим братом Миколою. На сайті зареєстровано понад 120 млн користувачів. Його щоденна аудиторія складає 36 млн людей. Mail.Ru Group належить пакет в 39,99% акцій "ВКонтакте". 28 травня 2012 р. Mail.ru Group передала Дурову доручення на голосування пакетом акцій Mail.ru Group в компанії VK.Com Ltd.