ua en ru

Співробітники ФБР у НАБУ не беруть участь у розслідуваннях, - Холодницький

Співробітники ФБР у НАБУ не беруть участь у розслідуваннях, - Холодницький Фото: Назар Холодницький (РБК-Україна)

Представники американського Бюро перебувають у НАБУ на ротаційній основі

Співробітники Федерального бюро розслідувань (ФБР) США перебувають у Національному антикорупційному бюро (НАБУ) на ротаційній основі, але не беруть участі в проведенні розслідувань. Про це заявив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Назар Холодницький в ефірі телеканалу "1+1" увечері 10 грудня 2017 року.

"ФБР діє в Україні на підставі меморандуму про взаєморозуміння", - розповів він.

При цьому Холодницький зауважив, що не говорив би про наявність спільної з ФБР спецоперації.

"Представники ФБР знаходяться в НАБУ на ротаційній основі, їхня допомога полягає в наданні консультацій, обміні досвідом та інформацією, у прискоренні, можливо, деяких міжнародних доручень, але працівники ФБР не розслідують справи, працівники ФБР не включені до складу груп детективів, працівники ФБР не бігають із пістолетами по Києву і не ловлять людей", - запевнив прокурор.

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляв, що якщо операція НАБУ у Державній міграційній службі проводилася спільно з ФБР США, то це є порушенням закону. Своєю чергою Федеральне бюро розслідувань США надало заяву, в якій ідеться про те, що співробітники ФБР працюють із НАБУ в рамках меморандуму про взаєморозуміння.