ua en ru

Стан світової економіки буде поступово поліпшуватися протягом наступних 2 років, - ОЕСР

Стан світової економіки буде поступово поліпшуватися протягом наступних двох років, а ВВП Японії виросте менше, ніж очікувалося раніше.

Стан світової економіки буде поступово поліпшуватися протягом наступних двох років, а ВВП Японії виросте менше, ніж очікувалося раніше. Такий прогноз представлений у доповіді Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), передає Reuters.

Темпи зростання і монетарна політика в різних країнах будуть значно відрізнятися, що призведе до волатильності на борговому і валютному ринках, зазначила ОЕСР.

США та Великобританія будуть рости швидше, ніж єврозона і Японія, а серед країн, що розвиваються, до стабільному відновленню готові Індія, Індонезія та ПАР. Економіку Росії чекає стагнація в наступному році, а економіка Китаю ослабне, йдеться в економічному прогнозі організації.

В цілому світова економіка, як очікується, зросте на 3,3% в поточному році на 3,7% в 2015 р. і на 3,9% у 2016 р., повідомила ОЕСР, підтвердивши прогнози, опубліковані раніше в листопаді.

Хоча більшість оцінок не змінилося, прогноз для Японії на 2014 р. був знижений більш ніж удвічі скорочено до 0,8% на наступний рік після того, як країна несподівано скотилася в рецесію в 3-му кварталі. Але ОЕСР все ж очікує, що японська економіка відновиться, так як корпоративні прибутки залишаються високими, а слабка ієна допомагає експорту.

ОЕСР більше стурбована ситуацією в єврозоні, яка "може потрапити в пастку постійній стагнації". "Єврозоні загрожує дефляція, якщо зростання зупиниться або якщо інфляційні очікування знову впадуть", - зазначила організація.

ОЕСР прогнозує інфляцію в єврозоні в розмірі 0,6% у наступному році і 1% у 2016 р. Це трохи більш песимістично, ніж власні прогнози Євросоюзу, і дуже далеко від орієнтира Європейського центробанку - трохи нижче 2%.

ОЕСР знову закликала ЄЦБ почати кількісне пом'якшення в єврозоні.

"Подальші монетарні стимули можуть включати в себе більше покупок паперів, забезпечених активами, і забезпечених облігацій, а також купівлю державних облігацій, а також корпоративних облігацій інвестиційного класу", - вважає організація.

У США зростання, як очікується, прискориться і залишиться вище тренда, досягнувши 3,1% в наступному році, вважає ОЕСР.

Економічне зростання у Великобританії, ймовірно, трохи сповільниться до 2,7% в 2015 р. Це вище довгострокового середнього значення, але нижче 2,9%, яких очікує Банк Англії. Серйозним ризиком залишається зберігається слабка продуктивність.

Банк Англії має почати підвищення ключової ставки в середині 2015 р., щоб не дати інфляції занадто розігнатися, додала ОЕСР. У недавньому економічному прогнозі Банк Англії мав на увазі термін підвищення ставки на кілька місяців пізніше.

Зростання в Китаї, ймовірно, трохи ослабне. "Стимулюючі заходи, прийняті в цьому році, продовжать підтримувати зростання виробництва, а активність на ринку нерухомості залишається слабкою", - зазначає ОЕСР.

Організація підрахувала, що поступове 10-відсоткове знецінення євро і ієни до долара протягом наступних двох років може підстьобнути зростання в єврозоні та Японії приблизно на 0,2 п. п. в 2015 р. і 0,4 п. п. в 2016 р.

Нагадаємо, до жовтня ОЕСР заявила, що очікує стабільного зростання великих світових економік і ослаблення в єврозоні.