ua en ru

Співорганізатора форуму "Трансформація України" підозрюють у шахрайстві, - ЗМІ

Співорганізатора форуму "Трансформація України" підозрюють у шахрайстві, - ЗМІ Фото: ЗМІ дізнались про деталі у кримінальному провадженні

Куратор форуму, який контролюють лідери церков, міністр і дипломати, підозрюється у шахрайстві

Компанія залучила для пошуку іноземних інвесторів співорганізатора Національного форуму "Трансформація України", а через рік Національна поліція порушила проти нього кримінальну справу за фактом шахрайства на майже мільйон гривень. Про це повідомляє ЗМІ з посиланням на судову ухвалу Оболонського суду Києва від 18 травня 2017 року.

Зокрема, зазначається, що кримінальне провадження було відкрите 18 січня 2017 року за фактом шахрайства. Під підозрою опинився віце-президент Національного форуму "Трансформація України", голова ГО "Центр Трансформації України". Обидві посади, згідно з даними видання, займає Михайло Харій.

До наглядової ради Національного форуму "Трансформація України" входять предстоятель Української Православної Церкви КП патріарх Філарет, предстоятель УГКЦ патріарх Святослав, екс-голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, міністр культури Євген Нищук та інші.

Згідно з матеріалами кримінального провадження, які є у розпорядженні ЗМІ, у квітні 2016 року віце-президент Національного форуму "Трансформація України" та його син запропонували послуги з розвитку групи компаній "Содружество", а також залучення інвесторів, але замість цього буцімто заволоділи коштами підприємства у сумі 783 тисяч гривень.

Зазначається, що цьому передувала зустріч двох сторін конфлікту в січні 2016 року. "ГК "Содружество" було запрошено взяти участь у Національному форумі "Трансформація України", який проходив 13-15 січня у польському місті Лодзь. На вказаному заході генеральний директор групи компаній "Содружество" (згідно з реєстром юридичних осіб - Віктор Попов) познайомився із віце-президентом Національного форуму "Трансформація України" та домовився зустрітись згодом.

За даними видання, ділова розмова відбулась між ними у квітні 2016 року в Києві та домовилися про співпрацю для залучення інвестицій з Польщі для реалізації: спільної розробки стратегії розвитку "ГК "Содружество"; пошуку механізмів і організації фінансування та супроводження проектів у рамках реалізації стратегії; пошуку стратегічних та фінансових партнерів; сприяння у формуванні позитивного іміджу "Содружества" та акціонерів в Україні та за кордоном.

З посиланням на клопотання, видання пише, що представник "Трансформація України" запевнив бізнесмена у своїх можливостях щодо сприяння у реалізації планів та зазначив, що надалі цією роботою займеться його син. Останній є консультантом по фінансуванню іноземної компанії BFS LLC (На сторінці ua.cbonds.info можна дізнатися, що таким напрямком у компанії BFS LLC займається Ярослав Харій). Тоді ж вони домовилися щодо оплати послуг. "Содружество" начебто перерахувало віце-президенту форуму аванс за оплату послуг у розмірі 783 тис. гривень.

Видання підкреслює, що ошуканий бізнесмен говорив слідчим, що він довірився своїм новим знайомим, враховуючи серйозність форуму, їх роль у проведенні та запевненні у серйозності їх намірів.

Згідно домовленості, вказані особи згодом мали звітувати "Групі компаній "Содружество" про реалізацію програм, шляхом надання письмових документів, зокрема від банківських установ Польщі про їх готовність фінансувати вказані проекти. Проте, за даними видання, жодної інформації щодо виконання домовленості не надходило. Тільки в телефонних розмовах та CMC-повідомленнях віцепрезидент запевняв, що польський державний банк готовий профінансувати проекти, пише ЗМІ.

Підкреслюється, що батько та син в телефонних розмовах запевняли бізнесмена в тому, що вони займаються проектами та час від часу надавали інформацію щодо банків, які зацікавлені у фінансуванні зазначених проектів.

Проте, як зазначає видання, документального підтвердження виконання зобов'язань не було і "працівники ГК "Содружество" зрозуміли, що вказані особи обманюють, не збирались та не збираються виконувати вимоги їхньої домовленості. Крім того, за даними ЗМІ, жоден з банків, який хотів співпрацювати (зі слів віце-президента Національного форуму "Трансформація України"), не направляв вимоги щодо відкриття фінансування проекту.

Видання зазначає, що у жовтні минулого року "Содружество" спрямувало вимогу про повернення коштів, проте жодної відповіді на вказану вимогу не було отримано.

На думку прокурора, на якого посилається ЗМІ, "є достатньо підстав вважати, що під приводом надання послуг з розвитку, а також залучення інвесторів бізнесмена шахрайським шляхом ошукано на 783 тис. гривень".