ua en ru

Сомалійські пірати захопили німецьке судно з 8 моряками на борту

Сомалійські пірати захопили німецьке вантажне судно EMS River, що йшло під прапором Антігуа і Барбуда, з 8 членами екіпажу на борту. Серед моряків один громадянин Румунії та семеро філіппінців. Як повідомляється в матеріалах європейської антипіратської місії (EU NAVFOR), атака на суховантаж відбулася ще напередодні - 27 грудня 2010 р. приблизно в 175 морських милях (320 км) на північний схід від берегів Омана. Також стало відомо, що суховантаж прямував з Об'єднаних Арабських Еміратів в один з грецьких портів, повідомляє РБК.

Важливо відзначити, що на момент атаки на EMS River поблизу знаходився захоплений ще в липні 2010 р. танкер Motivator. Таким чином, стає можливим простежити стратегію, якої дотримуються сомалійські пірати, використовуючи великі суду в якості плавучих баз, з яких невеликі бригади на моторних човнах здійснюють свої рейди.

В даний час командування антипіратській місії стежить за ситуацією, очікуючи подальшого розвитку подій.
У 2008 р. Євросоюз почав операцію "Атланта" - першу колективну міжнародну акцію боротьби з піратами біля берегів Сомалі. У тісній координації з учасниками операції діють і військово-морські сили окремих країн, включаючи бойові кораблі військового флоту Росії. У загальній складності в рамках "Атланти" задіяні ВМС 20 країн.

З 1991 р. в Сомалі відсутня централізована влада, країна фактично поділена на декілька областей, якими правлять кримінальні клани. На цьому фоні в країні процвітають піратство та викрадення людей з метою викупу. Загальне число що знаходяться в заручниках на кінець грудня 2010 р. моряків становить 609 осіб з 26 суден.