ua en ru

Соловйов: Економічний ефект від введення референтних цін на ліки від гіпертонії складе 160 млн грн

Внаслідок реалізації в Україні пілотного проекту по встановленню референтних цін на препарати для лікування пацієнтів з діагнозом "артеріальна гіпертензія" і часткової компенсації їх вартості державою, громадянам України вдасться заощадити близько 160 млн грн. Про це на сьогоднішній прес-конференції повідомив голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми прорахували цей пілотний проект, і можу навести такі цифри. Обсяг реалізації цих лікарських препаратів на ринку України за результатами 2011 р. склав 517 млн грн. Якщо будуть введені справедливі порівняльні ціни на ці лікарські продукти такі ж, як у сусідній Польщі, Угорщини, Словаччини, я не кажу, що у нас ціни будуть нижче, ніж у Польщі, вони будуть такі ж, як у Польщі., то наш пацієнт на цій групі лікарських препаратів заощадить близько 160 млн грн. Думаю, в тих умовах, коли основна група пацієнтів, які страждають цим захворюванням, це пенсіонери, які рахують кожну копійку, для них економія, нехай незначна, в місяць все одно буде позитивною", - зазначив Соловйов.

Він також додав, що у випадку, якщо пілотний проект продемонструє ефективність впроваджуваного урядом механізму, в 2013 р. будуть визначені нові групи пацієнтів, для яких ця система буде впроваджена.

Нагадаємо, раніше сьогодні, 18 квітня, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що пілотний проект референтних цін на ліки почне працювати з 1 травня 2012 р.