ua en ru

Погоджувальна комісія конгресу США схвалила реформу фінансового регулювання

Погоджувальна комісія, що складається з членів сенату і палати представників конгресу США, схвалила законопроект про реформу регулювання фінансового сектора країни. Після успішного завершення тривалих до пізньої ночі переговорів члени комісії ухвалили рішення передати проект на голосування в сенат і палату представників, після чого, у разі успішного голосування, пакет документів з текстом реформи попрямує на підпис президентові США Бараку Обамі. Підписання закону про фінансову реформу планується провести до 4 липня 2010 р., коли в країні почнуться парламентські канікули, передає РБК з посиланням на Associated Press.

В рамках реалізації фінансової реформи, зокрема, вводиться так зване "правило Волкера" (Пів Волкер - колишній глава Федеральної резервної системи США і нинішній економічний радник Б.Обами), яке припускає обмеження на банківську практику торгівлі цінними паперами на власні кошти (proprietary trading). Таким чином, "правило Волкера" розділяє одночасне ведення комерційної і інвестиційної діяльності фінансових організацій для запобігання пов'язаним з цим ризикам.

Банківські організації також будуть зобов'язані виділяти кошти для створення спеціального фонду на випадок нових фінансових "катаклізмів".

Ще одним нововведенням фінансової реформи стане скорочення розмірів виплат, що стягуються банками з рітейлерів при оплаті покупцем товару або послуги за допомогою дебетової карти (еквайрингові послуги).

Крім того, фінансова реформа зобов'язує хедж-фонди і інвестиційні компанії створювати "книги відгуків", вміст яких перевірятиметься фінансовими регуляторами.

Крім того, реформа припускає створення спеціального Агентства по захисту споживачів фінансових послуг. Нове агентство діятиме при Федеральній резервній системі (ФРС) США і захищатиме іпотечних позичальників, утримувачів кредитних карт, а також користувачів різних фінансових продуктів.

В цілому ж посилювання наглядових функцій у сфері банківського регулювання, за задумом ініціаторів реформи, забезпечить якісніший аналіз ситуації на ринку, що дозволить заздалегідь відстежувати компанії з високим рівнем риски, що представляє небезпеку для системи, і приймати превентивні заходи по запобіганню можливим наслідкам.