ua en ru

Угода про ЗВТ відкриє 98% канадського ринку для українських експортерів, - МЕРТ

Угода про ЗВТ відкриє 98% канадського ринку для українських експортерів, - МЕРТ Фото: Наталія Микольська

Україна скасує тарифи для майже 80% товарів канадського експорту

Угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Канадою і Україною відкриє 98% канадського ринку для українських експортерів. Про це заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України - торговий представник України Наталія Микольська, передає прес-служба Міністерства.

"Будуть скасовані ввізні мита на всі сільськогосподарські товари за винятком 108 тарифних ліній на деякі чутливі товари, а також на всі промислові товари, крім легкових автомобілів. Для них встановлений 7-річний перехідний період скасування ввізних мит", - заявила вона.

При цьому, за її словами, для зазначених 108 сільськогосподарських тарифних ліній вітчизняні експортери можуть поставляти сільськогосподарські товари в рамках глобальних квот Канади за нульовою ставкою ввізного мита. Так, для птиці квоти в 2015 році складають майже 80 тис. тонн.

"Таким чином, угода відкриє канадський ринок для українських експортерів і буде підтримувати зусилля українського уряду щодо переорієнтації на нові ринки, у зв'язку з закриттям ринку РФ, і допоможе прокласти шлях до довгострокової економічної безпеки і стабільності", - пояснила вона.

За словами Микольської, після вступу в силу угоди, канадська сторона відкриє до 98% ринку, в той час як Україна скасує тарифи для майже 80% товарів канадського експорту з наступним усуненням інших тарифів протягом наступних 3, 5, 7 років.

Нагадаємо, Україна і Канада 14 липня підписали документ про завершення переговорного процесу щодо створення зони вільної торгівлі.