ua en ru

Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою набула чинності

Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Канадою набула чинності Фото: угода про ЗВТ з Канадою набула чинності (hyser.com.ua)

З сьогоднішнього дня для українських експортерів буде відкрито 98% ринку Канади

Угода про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і Канадою офіційно набула чинності сьогодні, 1 серпня.

Переговори про лібералізацію двосторонньої торгівлі між Україною і Канадою велися з 2009 року. Після шести раундів переговорний процес був завершений 14 липня 2015 року. У цьому році угоду було ратифіковано Верховною Радою України та підписано президентом України Петром Порошенко. Договір буде сприяти зміцненню та розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва між країнами, що дозволить вітчизняним товаровиробникам отримати переваги від безмитного доступу до ринку Канади і відкриє можливості для українського бізнесу.

Основні положення угоди про ЗВТ з Канадою

Після вступу угоди в силу для українських експортерів буде відкрито 98% ринку Канади. Ввізні мита на сільськогосподарські товари будуть скасовані (крім 108 тарифних ліній, доступ по яким відкриється в межах квот), а також на промислові товари (крім легкових автомобілів з 7-річним перехідним періодом скасування ввізних мит).

Україна, у свою чергу, скасує тарифи для близько 80% товарів імпорту з Канади, в той же час для деяких сільськогосподарських і промислових товарів застосовуватися перехідні періоди в 3, 5, 7 років для зниження тарифів.

Основні українські продукти, які отримають переваги від безмитного доступу на ринок Канади - соняшникова олія, цукор, кондитерські вироби, шоколад, алкогольні напої та пиво, соки. Серед промтоварів - це одяг, кераміка, металургія і хімія.

Також угода дозволяє компаніям отримати пільговий доступ до участі в державних закупівлях на урядовому рівні обох країн. Крім того, договір про ЗВТ включає в себе зобов'язання, пов'язані з охороною і захистом прав інтелектуальної власності;

Угода про ЗВТ передбачає надання Україні технічної допомоги для покращення доступу українських товарів на канадський ринок і допомогу для розвитку аграрного комплексу.

Прибуток України від ЗВТ з Канадою

За словами торгового представника України Наталія Микольська, угода про зону вільної торгівлі з Канадою в середньостроковій перспективі принесе в економіку України 200-300 млн доларів.

Проте у Кабінеті міністрів України вважають, що впровадження угоди призведе до незначних втрат доходів державного бюджету, зокрема від скасування ввізного мита приблизно на 1,2 млн доларів в перший рік дії угоди. У той же час очікується, що в середньостроковій перспективі Україна виграє за рахунок ПДВ, а також збільшення припливу прямих іноземних інвестицій.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що Україна має намір ініціювати переговори про створення зони вільної торгівлі з Великобританією після виходу країни з Європейського союзу.