ua en ru

Події у Вінниці – результат бездіяльності влади, а не політична провокація, - політолог

Протести у Вінниці стали логічним наслідком того, що в Україні так і не почалась обіцяна децентралізація влади. Таку думку висловив політолог Вадим Карасьов.

"Події у Вінниці навряд чи є якімсь спланованим політичним бунтом. Це бунт народний - люди хочуть отримати ту децентралізацію, ту можливість впливати на владу, за яку вони стояли на Майдані і яку їм обіцяло нове керівництво держави. Люди хочуть обирати собі керівництво області, району, очільника міліції чи суддю - і це їхнє право. Звичайно, що ситуація, за якої на керівних посадах залишились всі ті самі чиновники, що були там за Януковича, викликає протест. А ще більше обурюють спроби реваншу. Люди сприймають це як зраду Майдану", - вважає Карасьов.

Він також зазначив, що не вважає події у Вінниці повторенням сепаратистського сценарію у східних областях.

"Паралелей із тим, що сталося на сході України, у Вінниці не бачу. У Вінниці ніхто не каже про сепаратизм. Навіть термін "народний губернатор", який почали використовувати (щодо Олексія Фурмана, - Ред.), був вигаданий не "Свободою", а її опонентами в місцевій владі. Якась міфічна гра на руку Путіну, про яку намагаються говорити у ЗМІ, тут ні до чого. Що тепер, народ має всюди сидіти мовчки, і бути пасивним глядачем, аби не створити картинку для російського ТБ? Ні, протести будуть, й участь в них політичних сил буде - а влада має думати над тим, як цивілізовано й ефективно вирішувати ті болючі питання, на які їй вказують", - зазначив політолог.

Нагадаємо, 6 грудня у Вінниці пройшов масовий протест проти спроби реваншу колишніх "регіоналів" у Вінницькій обласній раді. В результаті під будівлею облради відбулись зіткнення із правоохоронними органами, дев'ятеро людей постраждали. В наступні дні в місті відбулись багатотисячні мітинги із вимогою відставки голови облдержадміністрації Анатолія Олійника. Учасники народного віче висунули в якості кандидата на участь у виборах на посаду голови ОДА керівника вінницького відділення ВО "Свобода" Олексія Фурмана.

Для з'ясуванння ситуації у Вінниці до міста приїхав народний депутат, комбат "Айдару" Сергій Мельничук, який заявив, що "необхідно знайти тих, хто розповсюдив інформацію про нібито обрання "народного губернатора" і "ВНР", адже це неправда і це інформація, яка збурила все суспільство України".