ua en ru

У власності держави повинно залишитися не більше 300 підприємств, - Білоус

У власності держави повинно залишитися не більше 300 підприємств, - Білоус Фото: голова ФДМУ Ігор Білоус

На першому етапі ФДМУ планує вивести з держвласності 700 підприємств

Голова Фонду держмайна Ігор Білоус вважає, що у власності держави повинно залишитися не більше 300 підприємств. Про це він сказав в інтерв'ю "Урядовому кур'єру".


На його думку, це повинні бути стратегічно дуже важливі для країни підприємства, зокрема, атомної енергетики, енергетична інфраструктура, трубопроводи, залізниця, порти, ліси, землі і держбанки. Що стосується оборонної і аерокосмічної промисловості, Білоус висловив думку, що утримання їх у держвласності не дуже доцільно, привівши у приклад досвід США.

"У США – найсильнішої країні в світі – оборонно-промисловий комплекс не є прерогативою. Там приватні компанії займаються оборонними замовленнями, отримують і лобіюють їх у конгресі. Чому у нас має бути інакше? Ми такі багаті? Чому ми не можемо залучати інвесторів в оборонний сектор? Всі інвестори давним-давно це зробили в інших країнах", - заявив глава ФДМ.

На питання про доцільність приватизації ДП "Антонов", Ігор Білоус зазначив, що, на його думку, це підприємство потрібно не приватизувати, а визначити оптимальну структуру і залучити у підприємство "правильного" інвестора, для того, щоб довести підприємство до того рівня, якого воно має бути.

"У нас змінюються керівники, але не додається літаків - і вісім тисяч осіб будують півтора літака, а потім ми його ще й нікому не можемо продати. Гройсман (прем'єр-міністр України – ред.) нещодавно назвав пріоритети і я з ним згоден. Серед секторальних пріоритетів потрібно визначитися, яка ми держава – аграрна, аерокосмічна, энергомашинобудівна, і направити туди гроші і підтримку. Інше віддати у приватні руки", - заявив Білоус.

Глава ФДМ також повідомив, що на першому етапі планується вивести з держвласності 700 підприємств з 1700 наявних.

Нагадаємо, Україна уклала контракти на поставку літаків в Саудівську Аравію і Азербайджан.