ua en ru

Соболєв: Зв'язки Лавринчука з китайською ССЕС можуть "загрожувати інтересам" України

Діяльність екс-голови ДПЗКУ, а нині офіційного представника китайської корпорації ССЕС Олександра Лавринчука може "загрожувати інтересам" України. Про це йдеться у зверненні народного депутата Єгора Соболєва до глав ГПУ і СБУ.

Посилаючись на журналістське розслідування, Соболєв зазначає, що корпорація ССЕС уповноважила Лавринчука представляти інтереси китайської сторони в переговорах щодо виконання зернового контракту. Враховуючи, що Лавринчук очолював ДПЗКУ в період підписання цієї угоди, ситуація викликає "стурбованість".

"Його теперішній статус може свідчити про те, що державі навмисне були нанесені збитки в особливо великих розмірах. Більше того, у разі перешкоджання його діяльності може бути завдано шкоду національним інтересам України і можуть бути нанесені державі ще більші збитки", - йдеться у депутатському зверненні.

Крім того, наголошується, що в період керівництва зерновою корпорацією Лавринчук міг стати для китайських партнерів джерелом конфіденційної інформації, яку ССЕС надалі "використовувала для тиску на українську сторону під час проведення переговорів щодо визначення умов Генеральної та Кредитної угод".

Нардеп просить ГПУ та СБУ перевірити викладені у матеріалі факти і в разі їх підтвердження вжити відповідних заходів реагування.

Нагадаємо, аналогічні звернення в правоохоронні органи направило також Мінагрополітики. Керівництво ДПЗКУ звернулося до ССЕС з проханням виключити Олександра Лавринчука з переговорного процесу. Раніше в зерновій корпорації повідомляли про численні "технічні моменти" угоди, які суперечать інтересам України і могли бути внесені в контракт навмисне.

"Я думаю, що українська сторона була зацікавлена в швидкому відкритті кредитної лінії і отримання грошей і не приділила належної уваги технічним аспектам Генерального договору", - заявляв в. о. голови правління корпорації Борис Приходько.

Соболєв: Зв'язки Лавринчука з китайською ССЕС можуть "загрожувати інтересам" УкраїниСоболєв: Зв'язки Лавринчука з китайською ССЕС можуть "загрожувати інтересам" України