ua en ru

Зняття мораторію з купівлі-продажу українських земель с/г призначення не є необхідною умовою проведення консолідації земель, - експерти ЄС

Зняття мораторію з купівлі-продажу українських земель сільськогосподарського призначення не є необхідною умовою проведення консолідації земель. Вже в 2013 році можна впровадити механізм, який дозволить власникам провести обмін земельними ділянками для спрощення їх обробки. Про це йдеться в рекомендаціях експертів ЄС Кабміну і Держагентству земельних ресурсів, підготовлених за підсумками дворічної роботи проекту Catapuld, повідомляє "Комерсант-Україна".

Catapuld вивчав можливість проведення в Україні консолідації земель сільськогосподарського призначення. Механізм полягає у зміні меж і місця розташування земельних ділянок з метою їх об'єднання та укрупнення. Це дозволить вирішити проблему обробки невеликих ділянок, які розташовані далеко один від одного. Експерти запропонували два варіанти консолідації земельних, водних та лісових ресурсів: інтегровану - в довгостроковій перспективі і просту - в 2013 році.

Для цього необхідно прийняти окремий закон, а не обмежуватися однією главою, як було прописано в законопроекті "Про ринок земель". Документ спочатку прийняли в першому читанні, а потім зняли з розгляду. Тоді передбачалася добровільна консолідація з ініціативи власників 75% масиву земель. До другого читання цей показник підняли до 90%. Ця консолідація повинна бути максимально спрощена. "Необхідно вимагати менше документів і підписів, щоб надати власникам землі можливість приєднання до проекту пізніше, за бажанням", - йдеться в рекомендаціях. Кожен учасник проекту має отримати на заміну рівноцінну земельну ділянку - таку ж або навіть більшої цінності. Права орендарів і власників землі в процесі консолідації повинні бути однаковими. Оскільки надмірне втручання в земельний ринок може нашкодити, необхідно бути "стриманими в застосуванні первинних прав викупу".

Ініціювати проекти консолідації, крім кооперативів і приватних власників, повинні також місцеві органи влади та Держземагентство. Для купівлі, обміну та продажу земель рекомендовано залучити державний Земельний банк. Він отримає госземлі сільгосппризначення в статутний капітал після її інвентаризації (10,7 млн ​​га). Але участь банку в консолідації зажадає законодавчих змін, які очікуються не раніше червня. За словами заступника керівника проекту Catapuld Вілемін фон Ассельт, Україні не варто чекати створення ринку землі після скасування мораторію, а реалізовувати проекти вже зараз. Однак, як зазначає заступник голови Держземагентства Євген Бердніков, оскільки консолідація передбачає зміну права власності і фізичних параметрів ділянок, її проведення перебуває під мораторієм, який може тривати до 2016 року (прийнятий у листопаді законопроект № 11315 знаходиться на розгляді президента). "Тому разом з питанням про обіг земель буде вирішуватися і питання її консолідації. В умовах дії мораторію у нас є інструмент консолідації шляхом обміну паями всередині масиву, він дозволений", - говорить він.

Рекомендації європейських експертів грунтуються на результатах проведення п'яти пілотних проектів у Донецькій, Житомирській, Івано-Франківській, Черкаській областях та в Криму. Консультант Шахтарського райради (реалізовувався один з пілотів) Донецької області з питань сільхозрослинництва Галина Остапчик говорить, що однією з основних проблем консолідації є боязнь сільського населення бути обдуреними державою. "Є сумніви в отриманні рівноцінного ділянки. До того ж якщо всі хочуть брати участь у проекті, а двоє - ні, то що робити? Є ризик, що це буде примусово", - відзначає вона. У селі Орєхово Сакського району Криму готові консолідувати близько 360 га для діяльності фермерського господарства "Мрія". За словами голови сільради Галини Чеснакової, на землях хочуть відновити меліорацію.

Голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич вважає ідею консолідації земель нікому не потрібною: "1,5-2 млн пайовиків, які здали в оренду свої ділянки великим холдингам, ніколи не зможуть відмовитися від оренди. Там умови практично довічні". За його словами, в першу чергу необхідний новий закон "Про оренду землі", який врахує інтереси власника ділянки та орендаря. Перший заступник голови Всеукраїнського союзу сільгоспвиробників Василь Ярошовець підтримує розробку законопроекту про консолідацію на основі європейських рекомендацій, але сумнівається в тому, що ці принципи будуть реалізовані. "Нормативними актами, які будуть прив'язані до закону, можуть спотворити його до невпізнання", - побоюється він.

Читайте також: Закон про ринок землі необхідно ухвалити до кінця 2012 року, але після виборів, - Тимченко