ua en ru

Сноуден попросив підтримки у Меркель

Колишній співробітник і викривач Агентства національної безпеки (АНБ) США Едвард Сноуден направив канцлеру Німеччини Ангелі Меркель листа, де висловив надію на те, що підтримка світової громадськості допоможе переконати Вашингтон припинити "шкідливу діяльність" стосовно екс-співробітника АНБ, який нині займається викриттям секретної шпигунської діяльності американського уряду. Листа також було адресовано німецькому парламенту і прокуратурі ФРН. Про це повідомляє Reuters.

"Говорити правду - не злочин", - сказано в тексті послання Сноудена, який нині проживає в Росії. "Я упевнений, що за підтримки міжнародного співтовариства уряд США відмовиться від своєї шкідливої діяльності",- заявив в посланні колишній співробітник АНБ.

Лист колишнього працівника спецслужб було передано через депутата німецького бундестагу від "зелених" Крістіана Штребеле, який в ході свого візиту до Росії зустрівся з Сноуденом. Зміст листа було оприлюднено політиком перед представниками ЗМІ в Берліні.

Зазначимо, раніше Штребеле провів у Москві тригодинні переговори з Едвардом Сноуденом щодо надання свідчень щодо американського шпигунства. На зустрічі обговорювалися умови дачі свідчень німецькій прокуратурі або слідчій комісії бундестагу. Депутат також запропонував Сноудену розглянути можливість вільного переміщення в Берлін. Колишній співробітник АНБ проявив інтерес до такої можливості, однак вказав на складну юридичну ситуацію.

Нагадаємо, вчора стало відомо, що Сноуден влаштувався на роботу в Росії, де йому надано тимчасовий притулок.