ua en ru

Зниження "зеленого" ​​тарифу "заднім числом" призведе до банкрутства галузі, - експерт

Спроба змінити "зелений" тариф заднім числом, тобто для вже працюючих сонячних електростанцій, може спричинити банкрутство десятків працюючих в Україні компаній, обрушить на державу шквал судових позовів з боку європейських і китайських компаній і суттєво погіршить інвестиційну привабливість України. Про це в РБК-Україна заявив керівник відділу аналітики Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергетики Віктор Андрієнко.

"У випадку різкого зниження тарифу підприємства не зможуть погасити банківські кредити, які активно залучалися на будівництво сонячних електростанцій (у тому числі, кошти ЄБРР). Так, найбільший гравець на ринку сонячної енергетики - австрійська Activ Solar залучила кредити в Росії і Китаю на суму до 1 млрд дол. Дрібні та середні підприємства кредитувалися в Європі. Те, що зараз відбувається в Іспанії та Чехії, коли група компаній, включаючи міжнародні, подає позови проти держави, оскаржуючи зниження "зеленого" ​​тарифу, буде і в Україні. Замість стабільності країна отримає численні позови від компаній-партнерів у Європі, що істотно погіршить інвестиційний клімат", - прогнозує фахівець.

На його думку, зміни до закону "Про електроенергетику" спрямовані не тільки проти однієї найбільшої компанії, при цьому підриваються економічні основи діяльності близько 40 середніх і дрібних компаній, що інвестували свої кошти у галузь сонячної енергетики.

"Якщо порівнювати зі світовими тарифами, поточний "зелений" тариф в Україні - 34 євроцента/КВт -год - це більше, ніж у Європі, але менше ніж, приміром, в Японії, - зазначив експерт. - Після аварії на АЕС "Фукусіма" японським урядом було прийнято рішення розвивати сонячну енергетику, в тому числі, шляхом істотного збільшення фіксованого тарифу".

За його словами, коли в Україні в 2009 р. вирішили розвивати "зелену" енергетику, то перший фіксований тариф (0,44-0,48 євроцентів/кВт -година) розраховували виходячи з німецького тарифу, терміну окупності сонячних проектів близько 6-8 років і тих цін, які були на той момент на ринку на обладнання для будівництва сонячних електростанцій.

В даний час, вважає Андрієнко, "зелений" тариф в Україні лише трохи завищений, тому що ціна на сонячні модулі (вартість яких становить близько 50% вартості сонячної електростанції в цілому) впала. Однак, необхідно враховувати, що високі ставки за кредитами в Україні (від 15% і вище через високі ризики) порівняно з європейськими (6-8%) практично в два рази збільшують терміни окупності проектів і обумовлюють більш високий "зелений" тариф".

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано проект закону № 4596 "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії", поданий народними депутатами Ярославом Москаленко і Володимиром Полочаніновим.

Законопроектом вносяться зміни до ст. 17-1 закону "Про електроенергетику", зокрема, вводяться окремі коефіцієнти "зеленого" ​​тарифу для виробленої сонячної електроенергії в залежності від встановленої потужності наземних об'єктів електроенергетики (до 10МВт включно і понад 10МВт). Крім того, обмежуються гарантії стимулювання виробництва сонячної електроенергії наземними об'єктами електроенергетики , величина встановленої потужності яких перевищує 10 МВт.

З 1 січня 2013 р. "зелений" тариф становить 34 євроцента/КВт -год в 2013 р., а з 1 січня 2015 р. буде знижено до 30 євроцентів/КВт -год.