ua en ru

Зниження "зеленого тарифу" для сонячної енергетики порушує зобов'язання України перед ЄС, - АПЕУ

Україна ще не встигла виконати взяті на себе зобов'язання перед ЄС і Європейським енергетичним співтовариством з приводу збільшення частки відновлюваної енергетики до 11% у загальному споживанні електроенергії, а уряд вже ініціює зміни до Закону "Про електроенергетику", які приведуть до знищення галузі в цілому. Про це йдеться у зверненні Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива.

На думку учасників ринку, законодавчі пропозиції Міністерства палива та енергетики підривають основи діяльності великого числа малих і середніх підприємств, які почали активно працювати в галузі в останні роки саме завдяки механізму стимулювання через "зелений тариф".

"Запропоноване зниження тарифу зробить неможливим не тільки розвиток сонячної енергетики, а й знищить існуючі підприємства, яких в Україні налічується більше 40. А якщо врахувати суміжні галузі, які задіяні при будівництві сонячних електростанцій (до 20 компаній на кожен реалізований проект), то збитки понесуть десятки українських компаній з тисячами співробітників", - йдеться у зверненні Асоціації.

При цьому учасники ринку нагадали, що існуюча редакція закону про стимулювання розвитку альтернативної енергетики приймалася з урахуванням зобов'язань перед ЄС і відповідно до Стратегії розвитку енергетики України до 2030 року за часів прем'єрства Тимошенко і Продана на посад міністра палива та енергетики. Крім того, ЄБРР, який вкладає значні кошти у фінансування альтернативної енергетики, може втратити значні інвестиції внаслідок зміни законодавства.

"Постійне внесення змін до ключових документів з приходом нової виконавчої влади ставить під загрозу взагалі систематизований розвиток всієї енергетики, негативно впливає на імідж України і суттєво погіршує інвестиційний клімат", - констатують учасники звернення.

Нагадаємо, Кабінет міністрів розробив проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії". У пояснювальній записці до документа сказано, зокрема, що політика стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел має бути єдиною для всіх.